onsdag 28 september 2022

Odla tranbär




 

Tranbär tillhör en av de nyttigare bären. De innehåller massor med vitaminer och dessutom det som kallas fytokemikalier. Fytokemikalier är de ämnena som bland annat ska hjälpa vid en urinvägsinfektion. Det är just därför som tranbär anses som en av våra mest nyttiga bär.

Att odla tranbär 

 

Tranbär är en surjordsväxt som gärna växer i en något fuktig men lös jordmån. Helt normal okalkad trädgårdstorv som bevattnas då och då funkar bra men också andra liknande går för sig.

I plantskolan har vi under många år fått mer (och ibland mindre) bär på de växter vi har i kruka. 

Överlag är det en lätt växt att odla. 

En upphöjd eller ännu hellre delvis nedsänkt bädd fungerar bra. (Pallkrage eller liknade.) Lägg tät plast under för att stoppa ogräs och minska dräneringen. Fyll bädden med okalkad torv gärna även vitmossa. pH bör ligga mellan 4.0 och 5,5.

Det måste finnas möjligheter att vattna rikligt då tranbär inte tål att torka ut. Har man ont om vatten är det lämpligt att göra en bädd med underbevattning. Det är då viktigt att översta lagret på 10-15 cm är ordentligt uppblandat med luftig bark eller annat material och att överloppsavrinning är ordnad så att den luftiga delen inte fylls med annat vatten än vad kapillärkraften/rötterna drar upp.

Tranbäret växer i skugga men måste ha en solig växtplats för att ge en bra skörd. Ordna detta genom att anlägga din odling i full sol men med möjlighet att sätta skugga (t.ex fiberväv) under de kritiska tidpunkterna på vårvintern och vid blomning + eventuellt på höstkanten för att skydda från värsta frosten.

Det är svårt att avväga en gödsling med naturgödsel, använd då hellre mineralgödsel med spårelement. Som kvävegödsel används urea eller ammoniumnitrat.

Vi har haft bra resultat med helt normala långtidsverkande gödslar, typ Osmocote 3-4 mån.

Det finns alltid risk för svår barfrost så det är god idé att täcka plantorna genast de sticker fram ur snön på vårvintern..

 

Det viktigaste att komma ihåg är:

-  lågt pH, ca 4-5,5

- bra med fukthållande odlingsbädd

- viktigt med luftigt men kapillärfungerande ytskikt

- av största vikt att undvika uttorkande barfrost på senvinter-vår.

- fåglar kan ibland beskatta skörden så någon typ av skydd är bra 

 

Sorter 

Pilgrim, Senare sort med  stora, ovala bär. Sund.

Stevens, Medeltidig med stora, mörkt röda bär. Produktiv. Tål också jordar med något lägre innehåll av organiskt material.

Early Black, Tidig sort med små bär men bra skörd. Bären är nästan svarta vid mognad.

utöver dessa som vi själva prövat finns en uppsjö av sorter på amerikanska och delvis europeiska marknaden. Hur de alla klarar sig i våra trakter är dock inte utprovat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar