söndag 25 september 2022

Rönnbärsmal och rönnplantering

En fråga som vi besvarat hundratals gånger denna höst är om rönnbärsmal och rönn, alltså huruvida det är till skada eller till nytta med rönn invid äppelplantering?

Rönnbärsmalens larv

Frågar man folket är det nämligen så att ca 50% av svaren är ja - till skada, och andra 50% - nej, nyttigt. Själva har vi alltid varit av åsikten att malen går till äppel om det inte finns älsklingsrätten, rönn, i närheten.

Vi googlade runt för att se om det finns forskning inom just detta. Och ja, mycket riktigt hittar vi ett kompendium på Svenska Jordbruksverket, så få se då om frågan får ett definitivt svar.

Strategi 1, Hundrafemtio meter

Just det ja, 150 m, är malens flygområde. Och har du inga värdväxter för malen inom den radien så är du säker. Eller nästan säker, för blåser vinden rätt hittar malen fram ändå, mycket längre än de 150 metrarna   Men nu är det inte bara rönn det är frågan om som värdväxt utan till värdväxterna hör förutom vanlig rönn (Sorbus aucuparia) också närbesläktade arter som nordrönn, vildapeln, österrikisk oxel och häckoxel...

Strategi nr 2 - säkra rönnens blomning

I den andra stragegin gör man precis tvärtemot, säkrar rönnens blomning. Så långt det går alltså. Man planterar in förutom vanlig rönn några av de andra sorters värdväxter för att säkrast möjligt få till en blomning som är attraktivare än äppel.

I strategi 2 kan man ytterligare ta sig till med att hålla rönnarna och värdväxterna rätt låga och så plockar man bort en stor del av rönnbären när malens ägg finns i bären. På detta vis räknar man med att få en balans mellan rönnbärsmal och deras naturliga fiender (läs om dessa i kompendiet). 

Vilken strategi man ska välja beror alltså egentligen på hur man kan bemästra omgivningen.

Läs mera:

Rönnbärsmal på Wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6nnb%C3%A4rsmal

Rönnbärsmal - bild från Wikipedia, Donald Hobern - Flickr: Argyresthia conjugella



Svenska Jordbruksverket - Rönnbärsmal i ekologisk äppelodling,   https://www2.jordbruksverket.se/download/18.7311bc90176430fc5e6a7f07/1607677397151/jo20_13.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar