söndag 21 maj 2023

Magnolian blommar

Då var det blomtider igen, alltså Magnolian som går under namnet 'Vanha Rouva' (=Gamla Frun) blommar. Magnoliablomningen är alltid en liten höjdpunkt på våren här i våra trakter.

Magnolia kobus 'Vanha Rouva' FinE

Den Magnolia vi följer är inte planterad hos oss på plantskolan utan några hundra meter bort hos en annan växtälskare. Platsen han har är inte den allra varmaste utan kan betecknas som "en kall zon III - plats. För dig i Sverige kan vi nämna att finsk zon 3 motsvarar ungefär zon 5 i Sverige. 

Magnolian planterades nångång ungefär år 2006-2008 och i detta nu mäter den ca 5 meter på höjden och har en bredd på ca 3-4 m. Ganska ståtligt buske-småträd alltså.

Det heter allmänt att en magnoliaplanta ska ha några år på nacken innan de första blommorna kommer. Det kan vihålla med om och egentligen syns det otroligt bra också på en sådan  här planta. I toppen bildas nämligen inga blommor  alls.

Uppgifter om Vanha Rouva magnolian hittar du i ett inlägg  vi skrev 5 september 2021, se det inlägget här.

Magnolian 'Vanha Rouva' har vi äntligen lyckats hitta knixen hur vi ska föröka. Den växer rätt långsamt i början, så plantorna vi har är inte stora och heller inte riktigt billiga.

ställvis riktigt rikligt med blommor.

Lägg speciellt märke till den blomlösa toppen, alltså inga blommor på unga kvistar

...men helt ok nertill på äldre kvistar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar