söndag 14 maj 2023

Ett oslagbart vackert par

De flesta av våra plommonträdskunder säger att sorten Padorok St Petersburg har de absolut godaste plommonen av alla de provsmakat. Så tycker också vi och därför vill vi dela med oss av det vi känner till om sorten.

Petersburg är litet "toppigare" och ännu något gulare än Vetraz
 

Om vi börjar från början så tillkom sorten från sortförsök 1995 och lanserades inför staden Petersburgs 300 års festligheter år 1999.

Sorten är ett s.k. körsbärsplommon, vilket egentligen inte har desto mera att göra med körsbären än själva namnet och det faktum att blomningen är så riklig att det påminner om körsbärsblom.

En positiv sak med Padorok, som då egentligen betyder gåva, är att plommonen kommer relativt tidigt på hösten, eller hos oss normalt i andra halvan av augusti.

Sorten sägs ofta vara självfertil men sanningen är att skörden blir rätt liten om du inte har en pollinerarsort i närheten. Det är här problemet varit hos oss, det finns väldigt få körsbärsplommonsorter ute i världen som klarar våra vintrar. En av de få har varit sorten Kometa, vilken har litet egna bekymmer beträffande växtformen. 

Petersburg har år efter år varit den plommonsort som  plantskolans kunder alltid tyckt är den mjukaste, godaste och läckraste av alla plommon när vi brukar ha för provsmakningar på höstarna.
 

Det är här vår nya parhäst kommer in i bilden, körsbärsplommonsorten Vetraz. Vetraz har snyggare växtsätt än Kometa och Vetraz skall enligt uppgifter klara sig bra till åtminstone zon 4 i Finland (motsvarar zon V-VI i Sverige).


Körsbärsplommon 'Vetraz' efterlängtad sort nu i butik

På fronten extra/extra tillkommer nu  en av våra nyheter för säsongen, körsbärsplommonet Vetraz, vilket vi lyckats få in ganska rejält med träd och som vi sent tisdagskvällen fick in till butiken.

Kanske nåt för dig som vill ha nåt nytt och en litet större rejälare morsdagspresent - pris hos oss 52 euro/träd och som parhäst till Petersburg med litet rabatt på Petersburg trädet.

Vetraz är vitrysk sort som enligt många skall vara härdigt upp till zon IV (V nämns också ibland). Zonangivelsen är då finsk så finns du i Sverige så räkna på 1-2 zoner för svensk zon.

Vetraz har vi speciellt velat ha till sortimentet eftersom vi behöver en snyggare pollinerare än Kometa till vår gamla goding 'Padorok St Petersburg'. Vi har inget emot Kometa som frukt annars men växtsättet ger en del att önska eller som en kund uttryckte det "omöjligt brett", vilket har gjort att beskärningen kräver mycket mera arbete än för Petersburg och Vetraz.

Enligt beskrivningarna skall blomningen vara som 'vita moln' och fruktsättningen riklig med söta och goda gula frukter. Vi har en beskrivning på trädet här.

Vetraz har ungefär samma gula färg som Petersburg (bilden).


Både Vetraz och Petersburg har mycket riklig blomning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar