torsdag 11 maj 2023

Morsdag och Sköna maj del 2

Då har vi morsdag på inkommande här i Finland på  söndag. Plantskolan har öppet fredag till kl 17 och lördag klockan 10-16. Också söndag är det öppet några timmar eller mellan klockan 12 och klockan 15.

I 💔Närpes kassen kan du också sätta en passlig växt i max 3 liters kruka. En vacker present till mor. Själva presentkassen kostar ett par euro i vanliga fall men vid köp av en fläderbuske i 2L kruka får du den på köpet nu fram till morsdag.

Passligt inför dagen deltar vi också i NFF:s Sköna maj-jippo del 2 12-13 maj. Här på plantskolan har vi då samma växterbjudanden som under öppningsdagen och del 1 av jippot. Se närmare lista på skilt inlägg för erbjudanden.

Sköna maj-jippo 12-13 maj

12-13 maj har företagarföreningen NFF Närpes r.f. jippo under devisen "Sköna maj".Det är då del 2 eftersom del 1 var 5-6 maj.


Vi på plantskolan är med och har i stort samma erbjudanden som under vår öppningsdag, undantag dock för gödslarna vilka inte har nån extra rabatt nu.

Estra presentkortserbjudande inför morsdag

'Sköna maj' är samtidigt tänkt som en påminnelse att morsdag är på kommande och därför har vi på plantskolan ett litet extra erbjudande på presentkort. 

Vad sägs om att du får en Viking aroniaplanta i 9 cm kruka (1-2 grenars häckplanta värde drygt 4€) på köpet när du köper presentkort för minst 30€. En passlig liten extra present till mor eller så behåller du den själv och plockar vitaminrika bär efter ett par år. Det här gäller för dig som köper 12-13-14 maj och det gäller oavsett om du köper plantskolans presentkort eller ett NFF Närpespresentkort.

Närpespresentkortet gäller under 1 års tid i ca 30 Närpesbutiker och företag. Ypperlig present!
 

Kom också ihåg att plantskolans presentkort inte har nån tidsbegränsning och att du också får en plantguide med på köpet (gäller bara vid avhämtning, inte vid postning).

Vill du hellre köpa ett presentkort som gäller i många affärer så är vi en av 4 affärer i Närpes som förutom att vi tar emot också säljer Närpespresenkortet. Vill du köpa ett sånt till mor kan du gärna förbereda med att fylla i önskade uppgifter på hemsida, NFF-shoppa kort, och så märker du in att du vill hämta hos Wiplant.

 

Behöver du sen ytterligare nån form av gåvokort kan vi rekommendera våra omtyckta växtvykort som kostar futtiga 1€.

Både plantskolans egna presentkort och NFF:s Närpespresentkort säljs hos oss inför morsdag.


Körsbärsplommon 'Vetraz' efterlängtad sort nu i butik

På fronten extra/extra tillkommer nu  en av våra nyheter för säsongen, körsbärsplommonet Vetraz, vilket vi lyckats få in ganska rejält med träd och som vi sent tisdagskvällen fick in till butiken.

Kanske nåt för dig som vill ha nåt nytt och en litet större rejälare morsdagspresent - pris hos oss 52 euro/träd!

Vetraz är vitrysk sort som enligt många skall vara härdigt upp till zon IV (V nämns också ibland). Zonangivelsen är då finsk så finns du i Sverige så räkna på 1-2 zoner för svensk zon.

Vetraz har vi speciellt velat ha till sortimentet eftersom vi behöver en snyggare pollinerare än Kometa till vår gamla goding 'Padorok St Petersburg'. Vi har inget emot Kometa som frukt annars men växtsättet ger en del att önska eller som en kund uttryckte det "omöjligt brett", vilket har gjort att beskärningen kräver mycket mera arbete än för Petersburg och Vetraz.

Enligt beskrivningarna skall blomningen vara som 'vita moln' och fruktsättningen riklig med söta och goda gula frukter. Vi har en beskrivning på trädet här.

Vetraz har ungefär samma gula färg som Petersburg (bilden).


Andra nyheter och fina växter

När vi ändå var inne på Vetraz, som är nyhet för året hos oss, så vill vi också nämna aprikossorten 'Krupnoi Moskva' ('Moskovski krupnõi'). Översatt betyder det ungefär Moskvas stora och stöter du på 'Moscow Big' i engelskan ska det också vara samma sort.

Aprikos "Moskvas stora" har stora frukter. Deras vikt kan nå 60 gram. Mognar i andra halvan av juli (i inland, kust säkert in i augusti!). Skalet på frukten är orange, på vissa ställen rodnande. Fruktköttet är  fast, saftigt, har en fantastisk smak. Kärnan lossar lätt. Trädet är medelstort, sjukdomsbeständigt och vintertolerant. Denna sort är mycket produktiv och skall tåla klimat med lång vinter som i ena stunden är kall och i nästa plusgrader. Den används också som prydnadsväxt, eftersom den har ett snyggt växtsätt och utseende.

Nån kollega här i Finland har angett zon II-III som härdighet med tillägget att aprikoser skall liksom persika skyddas på våren sen savstigningen börjat.

Sedan tidigare finns också aprikossorterna 'Tiina' och 'Krasnosekii' så nu känns det som att du som kund har mera valmöjligheter 😃 också på en sån specialväxt som aprikos.

Ännu en sak som är väl värd att nämna igen är de skorvresistenta äppelsorterna Solnyshko och Afrodita. Dessa har den efterlängtade resistenta Vf-genen, som gör just att de inte är mottagliga för skorvsvampen.

Äppelsorten Solnyshko hör till de skorvresistenta sorterna med Vf gen.

Perenner kommer

På perennafronten börjar det synas ett och annat livstecken även om vårnätterna fram till alldeles nyss varit ordentligt kalla. Tidiga perenner som rabarber och gräslök, och en del vintergröna marktäckare m.m. är i full gång medans andra senare sorter ännu skall behöva en del varma dagar och nätter för att riktigt skjuta iväg. 

Perenner har vi också planterat de sista dagarna men syns ovan jord gör de nog först efter en vecka.

Drickabjudning på jippodagarna

Nu under del 2 av Sköna maj jippodagarna bjuder vi på vad som är kvar av den omtyckta fläderblomssaften och sen tar vi nåt annat passligt av hemgjorda safter från vår frysbox.

Kaffekockandet står vi dock över för dessa jippodagar (kaffet sjönk ju inte heller djupt tidigare) 😮.

Alltså, nu när morsdag närmar sig så kom in till plantskolans butik, vi "jippoballongar" inför morsdag  12-13 maj.

Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar