onsdag 17 maj 2023

Om häckplantering

Då var våren här, eller blev det sommar genast från början? Hur som helst, nu är en mycket bra tid att plantera de större projekten som t.ex häck. Plantor finns, jorden är lättarbetad, för hand eller med maskin beroende på förhållanden och kraft, och rätt arbetat behöver man inte vattna ideligen heller.

Att få till det med en ändamålsenlig häcksort beror långt på vad häcken ska ha för uppgift. Ibland ska det skydda mot både damm och buller och ibland är det andra fordringar som t.ex blommande eller kanske rentav att det ska vara nyttohäck. Vi har härdiga lösningar på det mesta.

Vi har sen bloggstarten 2014 tiotals inlägg med info om häckar och häckplantering så inför "majplanteringen" gör vi ett snabbt sammandrag:

Förarbete

är viktigt att göra. Här är det att kolla jordkvaliten avseende på mylla, ogräs och dylika saker. Ett bra mått är att så få (eller helst förstås inga alls) fleråriga rotogräs + jorddjup 40-50 cm med bredd 40-50 cm. DET SKA VARA SAMMA SLAGS JORD-MYLLA UNDER HELA HÄCKEN annars får du efter ett par tre år en ojämn växt.

Gräver du upp planteringsfåran med maskin så kan det vara att du kan återvinna ca 40-60% av myllan, bara blanda upp med luftigare svart- eller kompostmylla. Vet du med dig att du redan har tillräckligt med god mylla så tar du endast bort ytan och sen fräser/gräver luckert en sisådär 15-20 cm.


Sortval

är kanske det som de flesta vill ha hjälp med. Tänk på att din häck gärna ska stå sig i många, många år och att det är bortkastade år att experimentera med okända sorter som kanske (eller högst troligt) skall bytas ut efter 4-6 år. Bortkastad tid och dessutom tar det ytterligare några år att få en "rätt" häck etablerad.

Här på Wickmans Plantskola har vi gedigen erfarenhet av just häckar och därför gjort en broshyr med de vanligaste 15 häckarna. Är du osäker - välj hellre därifrån än från osäkra källor!

Vi hjälper dig också på traven om du ändå är osäker - kom fast ut till Närpes och titta/diskutera saken. Kommer du långt ifrån så avtala tid.

 

Plantering

är nuförtiden enklare än "förr i världen" eftersom nu odlar vi häckplantorna i krukor vilka inte är lika torkkänsliga som gamla tiders barrotsplantor. En krukplanta skall grävas ner hela krukan och ytterligare ett par centimeter - sätter du bark eller flistäckning 1-2 cm djupare och tan flisen ca 5 cm djupare.



År 2008 gick vi över till att producera häckplantorna i bekväma 9 cm krukor.

 

Du ska gärna vattna krukplantorna FÖRE planteringen. Under planteringen behöver du inte skvalpa på med vatten - det gör bara planteringsdiket gyttjigt och svårarbetat. När du planterat klart skall det däremot både gödslas och vattnas riktigt ordentligt 1-2 gånger. Det här för att jorden skall sätta sig intill rotklumparna. 

Gödsel som är passlig för start och första växtmånaden får du med på köpet från oss. Mängden är avvägd för din häcklängd och också tagits i beaktande den gödsel plantan redan fått hos oss. Hela mängden gödsel du fått med skall skall sättas om vi inte sagt nåt annat till dig uttryckligen. Gödsel skall strös så att det blir jämnt på ca 30-40 cm bredd längs häcken (absolut inte med sked eller annat verktyg intill rothalsen). Gör som vi brukar säga till kunderna: "Var lat och böj dig inte ner, bara stå rak och kasta en liten näve åt gången"

Planterar du i maj är det optimalt att göra första tilläggsgödslingen i slutet av juni och höstgödsling med kalium-fosfor gödsel (=höstgödsel) i slutet av augusti-september. I juni är det lämpligt med en vattenlösbar bevattningsfullgödsel eller snabbverkande Calcinit.

Efterarbete

Bark eller träflis i ett 7-10 cm tjockt lager håller emot de flesta fröogräs (håller inte emot fleråriga rotogräs som t.ex kvickrot, brännässla, mjölke=rallarros, åkerfräken o dyl.). Har du de fleråriga rotogräsen skall du överväga att sätta nån form av täckmatta före barkflisen. Nuförtiden finns också ekologiska alternativ som håller 4-6 år och sen försvinner. Täckmattan kan man sätta från sidan och skär upp för varje planta (ena sidan åtminstone ca 15 cm). Från andra sidan sätter du hel remsa så att det överlappar ca 10 cm på den uppskurna mattan. Sätt till sist flisen ovanpå mattan.

Du kan givetvis också lägga mattan före planteringen och pillra ner plantan genom ett uppskuret hål. Det här är mycket mera tidsskrävande så fundera starkt på det andra alternativet.

Som sagt har du inte de fleråriga rotogräsen så gör mattan ingen som helst nytta - lämna då bort den.

Vattning första tiden

Med barkflis = 1-2 gånger + senare bara när det varit längre tid torrt.

Utan barkflis: varje dag första veckan sedan varannan-till var tredje dag i ca 2 veckors tid, varefter du skall kolla en gång per vecka om det behövs ytterligare rotblöta. 

Om du planterat utan flis ska du också kolla nästa vår att plantorna inte har för torrt.

Beskärning

Många av plantorna vi levererar  i maj-juni är färdigt beskurna i plantskolan. Då planterar du och funderar på beskärningen till hösten, senast följande vår. På en 2 till 3 årig planta är det vanliga att högst ca 12-20 cm av senaste tillväxt får lämna kvar (äldre plantor kkan vara så starka att de ger många långa skott och då kan man på många sorter tillåta en höjdtillväxt på betydligt mera centimetrar).

Beskärning gör du också på de häckar som senare skall bli friväxande.

Gör likadant några vårar, eventuellt kan du då tillåta häcken att växa något mera för varje år. Det beror också på sorten du valt.

Ogräsen

Utan barkflis = rensa bort fröogräsen efter 2 veckor, gör om rensningen på nytt efter ytterligare 2-4 veckor. Rensa de som finns kvar senast mot sensommaren. GRÄV INTE OM JORDEN när du rensar utan dra försiktigt bort ogräsen så att så litet jord som möjligt "rör" få sig. 

Med barkflis = ta bort de några ogräs du ser samtidigt  du går och beundrar din nya häck. 


Resultatet

Vi brukar säga att med rätt och optimal skötsel ska många av de vanliga högre sorterna ha nått en höjd av ca 1 meter under den fjärde växtsäsongen. 

 

Du sparar många, ja upp till tiotalet år, med att redan från början plantera en häcksort som håller.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar