måndag 22 maj 2023

Försommarens blomprakt

Syren 'Mirabeau' till vänster och prydnadsäppel 'Hopa' till höger

Syrener, Äppelblom, Brudspirea, Löjtnantshjärtan och allt däremellan blommar i passlig takt nu på vår-försommar. Och just försommarblomstringen känns extra trevlig att njuta av för då är allt "nytt" igen.

Här på plantskolan gör vi nu under försommaren ett extra slag för de försommarblommande arterna. Det är nämligen nu det är bra planteringstid för de som ska blomma nästa vår...och följande och ännu följande. Med riktigt god tur ser du också redan vid planteringen litet blommor på växterna, åtminstone på perennaväxter som typ löjtnants- och fänrikshjärta.

Närpes blomstrar  10 juni

Passligt i dessa blomtider kom också flera av de andra företagarna i föreningen NFF Närpes r.f. på idén att hålla ett "bomsterevenemang", Närpes blomstrar,  lördagen den 10 juni och det är självklart att plantskolan är med på ett sånt. 

Evenemanget är nytt och företagen har också lyckats få med en privat trädgård att hålla öppen trädgård den lördagen. Platsen är i centrala Närpes hos Anna-Lena och Tom Nordberg, Västerviksägen 12, Närpes. Trädgården är öppen mellan klockan 10-16.

Läs gärna mer om hela evenemanget och vilka andra som deltar på företagarföreningens blogg, Närpesbloggen!

Vi är flera företag som ordnar nya evenemanget "Närpes blomstrar" den 10 juni

 

Våra 5 bästa försommarblommande träd och buskar

Även om vi fixar till det litet extra inför Närpes blomstrar den 10 juni så finns givetvis i stort sett allt redan på plats och mycket därtill. Ett besök antingen 10 juni eller före eller efter sitter säkert på plats för blomsterälskaren. Här presenterar vi 5 fina exempel på försommarblomprakt. Mera bilder för var och en grupp hittar du på plantskolans blogg.

1. Prydnadsäppel. De här brukar vi litet skämtsamt säga att det är våra japanska körsbär. Blomningen kommer nämligen precis innan den kraftigare lövbildningen så blommorna syns otroligt bra. 

 

Prydnadsäppel 'Rixi' är en mycket vacker finsk FinE-sort.

De rosa och röda sorterna brukar väcka störst uppmärksamhet men det finns också rikblommande vita sorter och t.o.m hängformer. Bekanta dig gärna med utbudet hos oss i Närpes. Info om sorter finns också på plantskolans blogg.

2. Vanliga fruktträd. Päron, äppel, plommon, körsbär, nuförtiden också persikor och aprikoser. De här sorterna är ypperliga blommare, och dessutom ger träden dig egen ekofrukt på höstkanten. Men tänk gärna litet extra på deras blomning för den är superfin. Har du inte stor tomt så finns det också mindre varianter som t.ex pelaräppelträd i både rosa och vitt.

Plommonet Petersburg är egentligen ett körsbärsplommon och därför blommar det på bar kvist. Mycket stilfullt småträd som sedan bär frukt på hösten. Bilden är vår häck här på plantskolan.


3. Syren. Förutom vanliga "bondsyrener" finns en mängd sorter som blommar både senare och längre tid. Just de dubbelblommiga ädelsyrenerna är ståtliga eftersom dubbla blommor alltid håller längre än enkla. Syrener finns också med stamform och passar då utmärkt som blomprakt i rabatter och de större sorterna också som litet alléträd, t.ex längs grusgången. Plantera gärna med någon marktäckande växt som undervegetation.

Syrenbuskar och stamsyrenen finns i många färger och varianter. Trädet på bilden är prestonsyren Coral och lilla biulden är ädelsyren 'Moscow Beauty'


4. Brudspirea och andra spireor. Den vanliga vita brudspirean eller som den egentligen heter norsk hybridspirea är en av de första spireorna att blomma. Vita blommor längs de böjda kvistarna. Måhända blommar den inte så länge alla gånger men ingen kan förneka att blomprakten är stor. 

Efter brudspirean kommer de andra spireorna i blom i ganska snabb följd, björkspirea, släntspirea, dvärgpraktspireorna, rosenspireorna...

Brudspirea blommar rätt snabbt på våren och får senare en massiv grön tillväxt. Basväxt i sortimentet. Länka dig gärna in på vår blogg för bilder på mera spirea sorter.

 
Också den rödare dvärgpraktspirean 'Lilly' är en sort som används mycket i slänter och för att täcka små områden.


5. Alpros eller rhododendron. Efter att de finska växtförädlarna fick fart på korsningen från de härdiga mustilahybriderna finns nu en passlig mix av härdiga, fina finska rhododendron i olika höjder och med litet olika blomtid. 

Redan har sorter som Elvira, Kustavi, Tiuku och några till hunnit med blomningen men ännu finns flera veckor med senare sorter som Helsinki University, Haaga, Mikkeli, Eino m.fl. Finska sorter finns över 30 st och till det kommer också finska atzaleor vilka egentligen också är en rhododendronsort men där löven faller till vintern.

För rhododendronsorterna skall du komma ihåg att det är en växt som avskyr kalk. Använd alltså rhododendronjord i planteringshålet. Många rhododendronsorter tycker också bäst om lätt fuktig jord - sån som brukar finnas i halvskugga-skugga.

 

Finska rhododendron, röda 'Haaga' och låga ljusrosa 'Tiuku' är bara två av många fina sorter

Förutom träd och buskar så ska du absolut inte glömma de fleråriga perennaväxterna. Här finns många både låga och något högre rara sorter. Löjtnantshjärta, pioner, Funkia för att nämna några, men som sagt bäst är att stifta bekantskap med sortimentet på plats i plantskolan.

vanliga Löjtnantshjärta är en klassiker som blommar hela sommaren om växtplatsen har något halvskuggigare eller en aning fukthållande jord

Bland perennaväxterna finns många bra marktäckarsorter. Bilden är revsuga i bästa blom nu i början av juni.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar