tisdag 21 mars 2017

Somerset Seedless druvan

Inför vårsäsongen 2017 presenterar vi en länge efterlängtad nyhet på vinrankssidan, nämligen en härdigare röd bordsdruva. Sorten heter Somerset Seedless och kommer ursprungligen från USA där man konstaterat härdighet ner till -30 till -35 C, motsvarande zon III-IV, kanske t.o.m. V här hos oss.

Bilden är lånad från tidningen Kotipuutarha som skrev om härdiga vindruvor i september 2016.

Det är sällan man snavar över både ny sort och ordentliga plantor på en och samma gång, men på senhösten 2016 hände det i alla fall. Somerset Seedless - en av Elmer Svenssons (12.12 1913 – 24.12 2004) sista introduktioner under sent 90-tal/början av 2000-talet (anses som introducerad 2002) är just en sådan glad överraskning. Vi fick nys om den när vi sökte speciella fruktträd för en kund och helt plötsligt blev tillfrågad om inte vinrankor intresserade. När jag hörde namnet sade jag först nej eftersom jag hörde namnet till Summerseet, vilken faktiskt inte klarat sig riktigt bra utomhus hos oss. När det sen gick upp att nu är det frågan om en helt annan druva tog nyfikenheten överhand och uppgifter om druvan införskaffades.

Somerset Seedless anses faktiskt vara i samma härdighetsklass och mognadstid som den hos oss omtalade Zilga-druvan, alltså vi talar om härdigheter ner till -35 grader Celsius och mognad i augusti på solig plats! Det som gör saken ännu mer intressant är också att denna druva är s.k. bordsdruva, rödfärgad och dessutom kärnfri, något vi länge saknat.

Vill man pröva nåt nytt är det alltså skäl att slå till just nu, förutsatt att man har en solig varm vägg eftersom mycket sol ger den godaste smaken.

Somerset Seedless


Som helmogen är färgen ordentligt röd.

Växt: Höjd: ca 2-5 m. Ny tidig kärnlös sort för södervägg eller växthus. Mognar från mitten av augusti. Sorten invintrar bra och har bra motståndskraft mot sjukdomar. Självfertil.

Bär: Rödvioletta söta kärnlösa druvor (1.5 g to 2 g), en utmärkt bordsdruva eller till dekorationer på bakverk, i sallader m.m. Riktigt helmogna är druvorna helröda. Används inte normalt till viner.

Härkomst: USA, Wisconsin, Elmer Swenson, 2002 (1998?), Datablad finns här.
Läge: Soligt och varmt med ett pH mellan 5,5 till 6,5 (optimalt = 6)

Zon: (Finland), III (Sverige) V. Somerset Seedless klassas i Nordamerika att klara -30 till -35 grader Celsius.

Övrigt: Rätt bra motståndskraft mot olika sjukdomar, kan dock få litet mjöldagg i växthusklimat.

Litteratur och bra länkar för olika sorter/odling


här finns mycket info om sorter för friland och för växthus:
http://druer.org/Sorter-eng.html
http://store.extension.iastate.edu/Product/A-Review-of-Cold-Climate-Grape-Cultivars-pdf

och här finns University of Vermonts utmärkta odlingsanvisningar på engelska:
http://www.uvm.edu/~fruit/grapes/gr_horticulture/GrowingGrapesinVermont.pdf 

http://www.bunchgrapes.com/index.html

och en liten artikel på finska:
https://www.kotipuutarha.fi/keittiotarha/viinirypaleiden-kasvatus/

Och information på engelska för den nya sorten, Somerset Seedless:


Interspecific hybrid (including V. labrusca; V. riparia; and V. vinifera and other
small amounts of American Vitis species)

Berry: Medium sized (1.5 g to 2 g); seedless; adherent skin and great strawberry like flavor (4). Berries are edible at pink stage in August, but are much sweeter and more flavorful if left to ripen to full red (2).
Viticultural Characteristics: Moderately vigorous with a procumbent growth habit (4).
Disease/Pests: Quite disease resistant, susceptible to downy mildew if left unsprayed (2).
Wine Quality and Characteristics: Not typically used for wine.
Season: Early (August and early September in Minnesota) (2, 4).
Cold Hardiness: Hardy to about -30° F (2, 4).
Use: Seedless table grape.
Notes: Earliest high quality seedless grape available. Grown all over Baltic Sea region, as its one of the very few grapes that ripens reliably under their conditions. The seedless character follows this progression: ‘Thompson Seedless’ ‘Himrod’ ‘Canadice’ ’ Petite Jewel’ ‘Somerset’ (1).

Literature Cited
1. Hart, M., Mount Ashwabay Vineyard and Orchard, Bayfield, WI. Personal communication (2008).
2. Marshall, J., Great River Vineyard and Nursery, Lake City, MN. Personal communication (2008).
3. National Grape Registry (NGR) website: http://ngr.ucdavis.edu/. Supported by University of California Agriculture and
Natural Resources, Services, and National Clonal Germplasm Repository of the USDA Agricultural Research Service.
4. Plocher, T., co-author of Northern Winework. Personal communication (2008).
Tom Plocher


Synonyms: 12-7-98 (4).
Pedigree: E.S. 5-3-64 X ‘Petit Jewel’ (3, 4).
Origin: Osceola, Wisconsin. Bred by Elmer Swenson (3, 4).
Release: 2002 (2).
Type: Interspecific hybrid (including V. labrusca; V. riparia; and V. vinifera and other
small amounts of American Vitis species) (1).
Color: Red (2, 3).
Cluster: Small to medium sized (.22 to .44 lb) (3); compact (2).


Authors:
Written by Lisa Smiley, graduate student
Reviewed by Paul Domoto, Gail Nonnecke, Department of Horticulture and W. Wade Miller, Department of Agriculture Education and Studies. 2008
Revised by Diana Cochran, assistant professor and extension fruit specialist at Iowa State University. 2016 Iowa State University Extension and Outreach programs are available to all without regard to race, color, age, religion, national origin, sexual orientation, gender identity, genetic information, sex, marital status, disability, or status as a U.S. veteran. Inquiries can be directed to the Director of Equal Opportunity and Compliance, 3280 Beardshear Hall, (515) 294-7612. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar