söndag 1 december 2019

Julkalender 2019, lucka 1

Nu finns rosablommande prydnadskörsbäret 'Accolade' som är härdigt på skyddad plats till zon III i Finland!

 Tips: Ta reda på din växtzon!


Vem har inte sett supersnygga och häftiga växter i tidningar eller på tv? Och har man tur kanske man t.o.m. hittar den i trädgårdsbutikerna - vilken lycka! Men...innan du drar fram plånboken - ta en titt på växtinformationen, kanske växten har en skylt eller en hängetikett, där det står vad den heter, hur stor den blir .. och .. vilken växtzon den klarar sig i!

Här i våra österbottniska kusttrakter har vi zon III enligt finska zonkartan.  Har du en riktig varm och skyddad plats på gården, eller som vi i branschen brukar säga "ett bra mikroklimat", kan kanske, kanske växter som normalt inte klarar sig högre upp än zon I-II också går, men det är ju bra att vara medveten om att det eventuellt inte fungerar innan man köper den.

Olika zoner i olika länder

Man ska också vara medveten om att zon III inte är samma sak i Finland som i Sverige. Tittar man i svenska böcker/tidningar/tv så ska man dra bort två zoner. Svensk zon III är alltså bara zon I i Finland och då är vi nere i Helsingforstrakten.Omvänt blir det också att Zon III i Finland motsvarar ungefär zon IV-V i Sverige.

Till all lycka klarar sig det vackra rosablommande prydnadskörsbäret Prunus 'Accolade' i finsk zon III på skyddad plats. Bra va!

Finska växtzoner


På zonkartan här kan du se vilken växtzon du bor i. Ta det i beaktande när du köper växter så är chansen större att de också överlever vintern!

Klicka på zonkartan så blir den större!

_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar