fredag 13 december 2019

Julkalender 2019, lucka 13

Här ska en häck planteras och en ränna med rätt djup grävs upp först innan den fylls igen med jord och plantorna planteras. På det här sättet blir det säkert lika mycket jord och av samma kvalitet hela vägen och häcken växer jämnt och fint.

Tips: Håll koll på jorddjupet och fyll vid behov på innan plantering!


Rätt jorddjup och mängd är viktigt för att växterna ska kunna växa så bra som möjligt. För lite jord så torkar den lätt bort eller blir liten och krumväxt!

För att säkerställa att det finns tillräckligt med jord så är det bra att gräva en större grop än vad rotklumpen är, och fylla på med jord om det visar sig vara för lite. Träd och buskar vill gärna ha ett jorddjup på minst 60 cm och mindre växter som perenner 40 cm.

Det räcker dock inte enbart med en tillräckligt stor grop. Det som också behövs är att jorden/underlaget har en någorlunda dränerande struktur eftersom överloppsvatten vid regn bör kunna rinna bort. Ett enkelt sätt att kolla dräneringseffekten är att fylla gropen till 2/3 med vatten och sen ta en fikapaus på 15-20 minuter. När du sen kommer tillbaks skall det inte finnas vatten kvar i gropen.

Har du kraftig lermark och inte kan göra dränering så kan det vara skäl att inte gräva alltför djupt utan i stället gräva på bredden och fylla upp en förhöjning där du planterar. För att minska avdunstningen skall du då använda barkflis som täckmaterial.


_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar