fredag 6 december 2019

Julkalender 2019, lucka 6

Dvärgbergtallen 'Mops' blir tät och fin även utan att toppas



Tips: Nya dvärgbergtallar behöver inte toppas

På de gamla, fröförökade dvärgbergtallarna måste man toppa,  alltså knipa av upp till två tredjedelar av de nya årsskotten tills de uppnått önskad storlek för att de skulle bli täta och fina.

Pinus mugo 'Pumilio' en gammal sort som måste knipsas för att bli tät som på bilden.
Numera finns många kompakta och lågväxande sorter där det inte behövs, utan växten håller sig tät och fin av sig själv! Dessa sorter är påympade vilket också gör att alla plantor inom respektive sort har samma höjd och egenskaper - till skillnad från fröförökade sorter som kan variera mycket i höjd och utseende.

'Mops' är den av dessa "nya" dvärgbergtallar vi haft längst i sortimentet. Den dök upp här i Finland i mitten av 1980-talet. Växthöjden brukar anges till ca 80 cm efter 10 år, men vi kan konstatera att den efter ordentligt 30 år nog kan bli upp till 150-200 cm  beroende på plats.

Andra dvärgsorter som inte behöver toppas är t.ex Benjamin, Minimops, Humpy, Varella, Claweys Mat, Colombo, Grüne Kügel och Pal Maleter. Litet högre sorter är Gnom, Zundert, Ophir och Mumpitz. Går man ut till de riktiga tallsamlarplantskolorna i Europa blir nog listan väldigt lång, uppemot ett hundratal, men dessa och några till är de som vi prövat här hos oss.

Flera av dessa finns nu också med stam. Nedan några av sorterna på bild.


Varella, låg (70 cm) och helrund

Pal Maleter, upprätt med vita barrspetsar höst/vinter

Humpy, mycket lågt utbrett växtsätt

Grüne Kügel, stadigt avlångt rund.
Benjamin, låg och kompakt



_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar