tisdag 17 december 2019

Julkalender 2019, lucka 17


Tips: Välj växt efter växtplatsen

Olika växter har olika slags krav för att de ska växa och trivas. Vissa vill stå skuggigt medan andra vill växa så soligt som möjligt. Många gånger kan det handla om att frukter/bär ska mogna så fort och bli så goda som möjligt, andra gånger om att växten får vackrast färg i rätt läge – men ibland är det faktiskt frågan om om den klarar sig eller inte.
 
Rhododendron t.ex, som blommar så vackert på våren, vill många gärna ha vid entren eller terassen på huset. Men om entren ligger i gassande solljus bör nog en annan växt väljas istället, rhododendron vill nämligen stå lätt fuktigt, gärna i skuggiga lägen. Ett annat exempel är röd- och gulbladiga smällspireor. De lever och växer nog bra i skugga men tappar då den vackra röda bladfärgen som blir starkare ju soligare den står.

Genom att välja växt efter växtplatsens förutsättningar är chansen alltså bra mycket större att lyckas än om man bara köper något som man tycker är fint och gräver ner på första bästa plats utan att kolla om växten trivs och utvecklas där.


_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar