tisdag 10 december 2019

Julkalender 2019, lucka 10



Tips: Rhododendron kan också beskäras

Rhododendron behöver oftast inte beskäras, men visst kan man göra det om man tycker! 

Är det bara lite grann man vill ta, för att fixa till formen eller ta bort grenar som är för långa så görs detta omedelbart efter blomningen, innan bladen på den nya årsväxten hunnit slå ut så påverkas inte nästa års blomning så mycket.
 
Har din rhododendron blivit alldeles för stor? Då får du göra en föryngringsbeskärning och kapa ner den. Detta görs på våren innan blomningen, när tjälen gått ur marken. De nya skotten kommer då rätt snabbt men det tar i alla fall  några år innan den blommar igen. 

(På sydligare breddgrader föryngringsbeskär man också strax efter blomning, men detta är inte något vi rekommenderar här med våra korta somrar. De nya skotten som kommer då hinner helt enkelt inte bilda tillräckligt med ved för att invintra som de ska utan toppfryser och då ska ju ändå växten börja om följande vår och blomningen uteblir minst lika länge som vid en tidig vårbeskärning.)

_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar