måndag 9 december 2019

Julkalender 2019, lucka 9

3 stora fina tujor under sin skyddande skuggväv, så de inte bränns av vårvintersolen

Tips: Skydda känsliga växter mot vårsolen


Vintergröna växter ger färg året om. Många gånger är det ju just för att ha något grönt i trädgården även senhöst och vintertid man planterar dem. Men för växten kan det vara stora nackdelar att behålla sina blad eller barr på vinter.

På vårvintern, när temperaturerna kan kasta mycket mellan soliga varma dagar och kalla nätter är det risk att vintergröna växter får torkskador. Vind och värmande sol gör att fukt avdunstar från blad och barr och då jorden är frusen kan växten inte ta upp nytt vatten. Vissa växter är känsligare än andra, t.ex. avdunstar mer vatten från växter med mjuka barr än från de med hårda barr.

För att avhjälpa detta är det bra att skydda växten så att temperaturen hålls nere och avdunstningen således minskar. Större växter som t.ex. tujor täcks lättast med skuggväv. För lägre barrväxter eller vintergröna perenner och rhododendron funkar granris också bra.

OBS! Undvik svart plast som täckmaterial eftersom en mörk yta drar till sig värme och därför snabbt ökar avdunstningen i stället för att minska den.

Hur länge skall man skydda?


Rent praktiskt sett behöver skyddet finnas kvar så länge det är stark kyla under natten. Är alla rötter i ett lager där det finns djup frost så är det alltid en fara. Sista dagarna i februari och hela mars kan vara sådana tider, men också om nordanvinden sveper ner kalla vindar i april kan det uppstå farliga förhållanden.
För korta perioder kan man tillföra vatten på barr och blad. Är det frågan en eller två dar i april-maj med stark nattkyla så är det enklast att dusha växterna några gånger dan därpå.
Sammantaget kan alltså fara finnas från februari-mars tills växtperioden börjar i början av maj så det gäller att följa med väderleken!

Här kan du läsa mer: Skydda nu

_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar