lördag 14 december 2019

Julkalender 2019, lucka 14


 Tips: Använd rätt planteringsavstånd!

Många gånger när man köper växter från plantskolor och plantbutiker så är de rätt små. De är fortfarande unga och kommer att växa en hel del de närmaste åren. När man sedan ska plantera tänker man kanske inte på hur stora växterna faktiskt kommer att bli och då är det lätt hänt att man sätter dem för tätt – det ser ju så glest och tomt ut i rabatten! 

Ett tips är då att fylla ut med perenner, andra marktäckare eller sommarblommor eller något annat som man kan gräva bort senare då de större växterna växt till sig.

Olika avstånd rekommenderas beroende på vad växterna ska användas till och hur snabbt de ska växa ihop.


I en häck eller massplantering är det också viktigt med rätt planteringsavstånd – här får inte växterna komma för långt från varandra för att slutresultatet ska bli bra. Oftast rekommenderas 3 plantor/m för en häck, men det finns också sorter där man gärna får sätta 4 plantor/m istället för ett tätt och bra resultat.

I en massplantering, slänt och liknande med marktäckande växter kan planteringsavståndet variera beroendes på hur snabbt man vill se färdigt resultat. Ju tätare avstånd desto snabbare täcks området in – för långt avstånd och plötsligt har en massa ogräs trängt upp mellan plantorna och riskerar ta över.

Känns det svårt att räkna ut lämpligt avstånd själv så fråga i plantskolans plantbutik!


_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar