torsdag 12 december 2019

Julkalender 2019, lucka 12


Tips: Kalka vid behov!

 

Varför kalkar man?

Kalkar gör man för att höja pH-värdet i jorden. Det värdet kan variera beroendes på hurdan jord du har och pH-värdet kan också sjunka till följd av sura nedfall. Ett pH-värde på 6,5 ger ett "klimat" i jorden där de flesta växter trivs och kan ta upp näringen. Det gynnar även jordens mikroliv och ger jorden en bra och lättarbetad struktur. Ett för högt eller för lågt pH-värde hindrar i stället växten från att ta upp näringen. Då räcker det inte med att bara gödsla jorden utan då bör man kalka också.
 
OBS! Kom ihåg att det finns vissa växter som behöver ett lågt pH-värde, till exempel rododendron, azaleor och hortensior m.fl. Dessa bör aldrig kalkas, då rötterna inte klarar av att ta upp näringsämnen ur jorden vid för högt pH. Andra växter som inte heller bör överkalkas är hallon, potatis och olika slags kål.
På samma sätt finns det också växter som gillar ett högre pH-värde, gräs t.ex. blir ofta kraftigare och mer konkurrenskraftigt mot mossa (som inte heller är överförtjust i kalk).


Hur vet man om det behövs?

För att veta säkert vilket pH-värde man har bör ett jordprov tas. Det kan skickas in för analys eller så använder man egna pH-stickor och läser av. Kalkning är bra där behov finns, men ganska ofta har folk högre pH-värde i jorden än de tror. Att kalka ”bara för att” är således inte så bra.


_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar