måndag 23 december 2019

Julkalender 2019, lucka 23


Tips: Höstgödsla för bättre blomning och skörd!


Att man ska gödsla på våren, och kanske även nån gång under sommaren vet de flesta. Färre är dock medvetna om att man även bör gödsla på hösten! Höstgödsel gör nämligen växterna mer vintertåliga och främjar bildandet av blomknoppar och således även frukt nästa år. 
 
Det är dock viktigt att veta att man inte ska använda samma gödsel på hösten som på våren och försommaren. 
De viktigaste näringsämnena man tillför genom gödseln är kväve (N) för tillväxt, fosfor (P) och kalium (K). På hösten ska växten gå i vila och inte växa, så då är det viktigt att använda gödsel som inte innehåller kväve! Växterna behöver dock fortfarande fosfor och kalium, de bidrar nämligen till att stärka växtcellerna och öka deras frostbeständighet så att växterna tål kylan bättre.

När ska man höstgödsla?

Från mitten på augusti-september är den bästa tiden, men det beror lite på hur lång växtsäsongen blir. För att växten ska kunna tillgodogöra sig näringsämnena är det bäst att gödsla medan den fortfarande växer, alltså innan löven blir gula och börjar ramla av – då har växten nämligen redan gått i vila.

Gräsmattan växer  några veckor till även om buskar och träd blivit gula så den kan behöva flera omgångar om hösten är mild. Dessutom kan det växande gräset behöva en gnutta kväve.  Höstgödsling av frukt och bär bör göras omedelbart efter skörden och gödsling av perenner bör göras i juli-augusti när blomknoppar för nästa säsong bildas.

Åtminstone rhododendron, barrväxter, perenner, bärbuskar och fruktträd m.m. är växter som mår bra av och ger klart bättre blomning och skörd av att få höstgödsel. 


_________________________________________________________________________________________
Vill du ge bort en grön julklapp -  Köp ett presentkort från vår plantskola! Gåvan både mottagaren och miljön blir glad av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar