söndag 20 augusti 2023

Program Stora Planteringsveckan onsdag 6 september

 

Vintergrön marktäckare i form av microbiota i rabatt med Palibin stamsyren och thuja Smaragd

Lättskött och hållbar trädgård med marktäckare. 

En lättskött trädgård går nästan hand i hand med en hållbar trädgård.

Grunden till en lättskött trädgård är att se till att rätt växt hamnar på rätt växtplats. Detta gör att trädgården kräver mindre skötsel och du slipper byta ut växter gång på gång. 

Det finns växter för alla lägen det gäller bara att veta vad för typ av trädgård man själv har - är det t.ex soligt, skuggigt, fuktigt eller torrt.

Växtzon och mikroklimat där man bor bestämmer också i hög grad vilka växter du ska välja, speciellt då för vedartade buskar och träd, för att de ska hålla i årtionden.

Marktäckande perenner hjälper till att göra trädgården mycket mera lättskött och hållbar. Det blir jämnare marktemperatur i rabatter och odlingar, med andra ord skyddar dessa växter jorden både mot kyla och värme. Behovet att vattna minskar eftersom avdunstningen blir mindre. Dessutom minskar marktäckare avsevärt ogräsen eftersom de täcker annars tomma jordytor.

Vi har tidigare gjort många inlägg om  olika marktäckare. Här hittar du en söklista på dessa inlägg! 

Dessutom finns ett How to inlägg om hur man bäst anlägger marktäckare. Kanske utnyttja den infon!

Tips på bra marktäckare: Nävor, backtimjan, gullgröna, sedum-sorter, spetsmössa, Microbiota, Idegranen Green Mountain, krypribs, släntspirea (=amerikansk björkspirea)och björkspirea, dvärgpraktspireorna Lilly, Golden Princess och Little Princess  och litet högre spirea-sorter som brudspirea och kvastspirea...

Välkommen in till Garden-Centret, öppet vard 9-17 och lördagen 10-16


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar