torsdag 24 augusti 2023

Stora Planteringsveckan 2-10 september

Nu förbereds Stora Planteringsveckan hos många plantskolor och trädgårdsbutiker. På finskt håll är det evenemanget Syystaimijuhlat som motsvarar detta men vi här på Finlandssvenskt håll vill också ha kundmaterial på svenska så vi har flera år anmält oss med till både svenska Stora planteringsveckan och finska* syystaimijuhlat. Vi kombinerar alltså det bästa från två håll - fiffigt va? 

*google käännös

 


Vill du genast hoppa till våra erbjudanden så finns de här! Mikäli haluatte heti tarjoussivuumme niitä löytyy tästä!

Årets höstfröjd

Årets höstfröjd utses från svenskt håll. Detta år är det trädgårdens äppelträd, Malus domestica, som har valts till höstfröjden.

Det här är verkligen inget dåligt val eftersom äppelsorter finns för både varmare zoner och för kallare zoner, ja ända upp till nordligaste områdena av Finland och Sverige finns det äppelsorter som hinner ge mogen frukt.

Egenodlade ekologiska äpplen är också ett mycket hållbart alternativ i Din trädgård.

Ett bra tips för gemene man och kvinna är att plantera några olika sorter. Dels är det bra för pollineringen men också extra bra med tanke på att sorterna ger mogen frukt som du kan konsumera under olika tider på hösten. 

Se här


tipsvideo hur Anders Stålhand  från Stora Planteringsveckan.se planterar äppelträd!

Bilder på de flesta äppelsorterna i vårt sortiment kan du titta på här!

Äppelträdet har av svenska Stora Planteringsveckan valts till Årets höstfröjd

Här på plantskolan brukar vi avnjuta mogna äpplen direkt från träden från ungefär början av augusti till senhöst, alltså ibland ända in i december. Vill man senare börja lagra frukten så kan man ha sina ekologiska äpplen långt in på vårvintern. Det är då sorterna som bestämmer hur länge du kan lagra. 

Tips! Köper du 3 olika rekommenderar vi t.ex. sorterna Norland sommaräpple (mognar i augusti), Uslada höstäpple (september) och kanske Juuso eller Konsta vinteräpple (oktober-november). På plantskolan finns ett 50-60-70 tal sorter så kombinationerna kan göras i det oändliga. Ska du ha frukt att avnjuta sent på hösten (eller lagra för vintern) skall du dock minnas att det är det vi kallar vintersorter du ska satsa på.

Syystaimijuhla meillä 2-10.9

Ensi vuoden herkut istutetaan nyt!

"Miltä puutarhasi tuoksuu, miltä se näyttää ja
mitä makuja se tuottaa?"

Syystaimijuhlan aika on loistava ajankohta istuttaa uuden sadon astiataimia. Puutarhamyymälöistämme löydät juuri nyt runsaat valikoimat uuden sadon taimia.

*Koita myös tästa Googlen käännös tästä sivusta!

 


Mera mängdrabatter och flera nya lägre normalpriser

Passligt inför Planteringsveckan har vi också lanserat en andra mängdrabatt på äppelträd, nämligen pris för 4 st träd. Här är det priset 129,90€ som gäller och då får du välja fritt ur hela vårt sortiment av normalstora träd.

För dig som tycker att 4 st träd låter väl mycket finns givetvis också den gamla mängdrabatten om 2 st för 80,90€ i kraft. Dessutom vill vi nämna att vi sänkt priset på äppelträd igen efter pandemitiden. Ett träd ensamt kostar nu 42€ (tidigare 45€).

Också en del andra nya mängdrabatter har kommit i kraft, se mera på fliken mängdrabatter

Under Stora Planteringsveckan infaller också Närmatsdagen samt Närpes Mat & Mystik

 

Nu sent på lördag har vi hunnit med att uppdatera våra listor på Stora Planteringsdagens erbjudanden och rariteter. Kanske det är nåt som du speciellt sökt som finns på listorna!

 

Andra teman under planteringsveckan

Vi har varje dag under planteringsveckan olika teman. Hela veckan går under parollen "Hållbart i trädgården" och dag för dag ser vår lista ut så här:

 ****************************************************

Stora Planteringsveckan

"Hållbarhet i trädgården"


Lördag 2.9 Introduktion till en hållbar trädgård och erbjudanden den kommande veckan. 

Årets höstfröjd (äppelträd) är med i introduktionen. Specialerbjudande på några vanliga yngre äppelträdsplantor (1 åriga). I butiken också extra info om andra fruktträd t.ex. plommon- och bigaråträd. Vi har samlat färdiga paket med pollineringspassande sorter till mängdrabatt.

Söndag 3.9 Idag läser du våra tips på sociala medier eller bloggen eftersom vi har butiken stängd 

– Läs t.ex om komposteringens fördelar. Att kompostera har många fördelar, speciellt om man vill ge växterna en näringsrik och hållbar jord.

En trädgårdskompost är lätt att tillverka och upprätthålla och så länge du har något att kompostera spelar det ingen roll när du tar den i bruk. Egentligen behövs bara en hög på marken bestående av t.ex. löv, gamla grönsaker och sommarblommor, växtdelar, och gräs, men om man vill att nedbrytningen ska ske snabbare finns det några tips och knep man kan följa. För att komposten ska kunna hålla fukt och värme behöver man skydda den med något, detta kan t.ex. vara pallkragar, trätrallar, nät eller annat liknande. Komposten ska gärna ska ha kontakt med marken så att maskar lätt kan förflytta sig in och ut, däremot kan det vara bra att täcka marken med t.ex. kartong före användning så att potentiellt ogräs kvävs.

Måndag 4.9 "Plantera häck för bättre mikroklimat." 

Vind påverkar mikroklimatet i trädgård och genom att plantera vindtåliga häckar kan man skapa bättre klimat i trädgården. Det rekommenderas att plantera kvisttäta lövhäckssorter eller nån av våra vintergröna häckar.

Läs mera om höstplantering av häck på inlägg från augusti.

Tisdag 5.9 Torktåliga växter och vattenhushållning i trädgården. 

Det är viktigt att tänka på vattenanvändningen i trädgården t.ex. om du vattnar för mycket och ofta kan det leda till att växternas rotsystem börjar må dåligt samtidigt som det är dåligt för miljön att överkonsumera vatten. För att minska på vattenkonsumtionen så finns det några knep du kan följa. När man vill ta vattensparandet till nästa steg kan man investera i torktåliga buskar och perenner.

Onsdag 6.9 Lättskött och hållbar trädgård med marktäckare. 

En lättskött trädgård går nästan hand i hand med en hållbar trädgård. Grunden till en lättskött trädgård är att se till att rätt växt hamnar på rätt växtplats. Detta gör att trädgården kräver mindre skötsel och du slipper byta ut växter gång på gång. Det finns växter för alla lägen det gäller bara att veta vad för typ av trädgård man själv har - är det t.ex soligt, skuggigt, fuktigt eller tort. Växtzon och mikroklimat där man bor bestämmer i hög grad vilka växter du ska välja för att de ska hålla i årtionden.

Marktäckande perenner hjälper till att göra trädgården mera lättskött och hållbar. Det blir jämnare marktemperatur i rabatter och odlingar, med andra ord skyddar dessa växter jorden både mot kyla och värme. Behovet att vattna minskar eftersom avdunstningen blir mindre. Dessutom minskar marktäckare avsevärt ogräsen eftersom de täcker annars tomma jordytor.

Torsdag 7.9 Biologisk mångfald i trädgården gynnar fjärilrar och bin. 

Det finns många orsaker varför man borde priotitera biologisk mångfald eftersom arterna bidrar till processer som gör att vårt ekosystem fungerar. En av dessa processer är samspelet mellan växter och pollinatörer, utan insekterna skulle det inte ske någon pollinering vilket är viktigt för de flesta växter. Pollinatörer och växter är beroende av varandra och är nyckel till att vi får näringsrik mat.

För att upprätthålla biologisk mångfald i trädgården kan man fokusera på att planera växter i trädgården så att något alltid blommar t.ex. att det finns buskar och fruktträd som blommar  tidigt och perenner som blommar senare.


Fredag 8.9 Slättens mystik med lokala och inhemska växter. 

Genom att plantera inhemska växter som är anpassade för vårt klimat upprätthåller man en vacker och hållbar trädgård. Växter som är klimatanpassade för det område man befinner sig i kräver oftast mindre underhåll vilket betyder att det går åt mindre vatten och energi. Dessa lokalaväxter främjar också den biologiska mångfalden, som i sin tur ger bättre pollinering i trädgården.



Lördag 9.9 Närmatsdagen + fortsättning på Mat&Mystik

Nu är det bär och frukt för hela slanten. Givetvis står Årets höstfröjd, äppelträdet, högt på listan liksom många andra fruktträd och bär. Som extra inslag berättar vi om våra erfarenheter av vad du bäst använder för plommonsorter till t.ex marmelad, safter och sylter. 

Också sånt som t.ex härdiga norska Alv-svartflädern slår vi ett extra slag för just nu under Planteringsveckan. Den är inte egentligen krävande men jorden skall vara lufthållanden, alltså du ska blanda in t.ex kvistbitar, kottar, bark- eller annan flis. Plantorna växer då snabbt och du kan fort börja skörda blommorna vilka du gör till läcker fläderblomssaft. Lagrar du saften i frysen behöver du inte lika mycket sockertillsats och då får du ännu mera smak på drycken. Se recept på vår blogg!

 


Söndag 10.9 Tävlingsdag via våra sociala medier

Nu kan du berätta hur du upplevt årets Planteringsvecka. Delta i vår enkättävling som du hittar via de sociala medierna . Du deltar i tävlingen om äppelträd genom att gilla inlägget och lämna ditt svar (kort eller långt-hur du själv vill). 

Här kan du gå direkt till plantskolans facebook sida eller till instagram sidan och ge din kommentar samt delta i tävlingen.

Katso tästä kuinka voit osallsitua arvontaan joka sijaitsee facebookissa tai Instagramissa. Tässä on myös linkki suoraan taimitarhan facebook sivuun tai instagram sivuun missä voit jättää kommentoisi ja osallistua arvontaan. .

**************

Med detta digra program hoppas vi att alla hittar det man just nu behöver eller är intresserad av som bäst. 

Kom in till plantskolans butik den dag eller de dagar som passar dig bäst och vi berättar och hjälper dig på traven.

Våra öppettider i butiken under Stora Planteringsveckan är:

Vardagar 9-17, Lördagar 10-16. 

Söndagarna har vi stängt i butik men vi satsar då i stället på att du ska hitta intressanta saker att läsa på vår blogg och på våra social medier. 

10 september, som är sista dagen för Stora Planteringsveckan, vill vi ha din åsikt om veckan som gått - fyll i vår enkät och kanske är det du som vinner ett av äppelträden vi lottar ut bland deltagarna. Besökte du oss och lämnade din åsikt redan då deltar du givetvis också, men också du som inte besökt oss nu kan delta och säga vad som skulle få dig att besöka oss nästa Stora Planteringsvecka hösten 2025. 

Välkommen in!

Kjell, Julia och Niklas 

 

Obs! Nu sent på Stora Planteringsveckans första dag har vi hunnit med att uppdatera våra listor på  erbjudanden och rariteter. Kanske det är nåt som du speciellt sökt som finns på listorna!


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar