lördag 19 augusti 2023

Närpes Mat & Mystik i plantskolan


Från fredag 8 september till lördag 9 september ordnar vi Mat & Mystik också i plantskolan. Det här görs som inslag i vår stora höstsatsning STORA PLANTERINGSVECKAN (på finska Syystaimijuhlat).

I år koncentrerar vi oss igen på de matnyttiga växterna men på fredagen har vi också ett inslag med lokalproducerade prydnadsväxter. Här tar vi speciellt upp de växtkloner som introducerats på marknaden från vår plantskola, men också en del av de bästa nationella finska sorterna, flera av dem i finska FinE-systemet.

Under lördagen deltar vi också samtidigt i nationella NÄRMATSDAGEN.

Fredag 8.9


Här följer en del av det som erbjuds speciellt under fredagens Mat & Mystik i plantskolan..

Hortensior

Visste du att vi på Wickmans plantskola redan på 1980-talet sorterade fram en egen tidig hållbar hösthortensia? Orsak till det jobbet var att marknaden för hösthortensia (eg. heter den vipphortensia) den tiden bestod av nästan vad som helst i gruppen Hydrangea paniculata. Köpte man då en H. paniculata var det rena lyckokastet om man fick en som hann bilda blommor under våra relativt korta höstar (den tiden inföll första frostnätterna flera veckor tidigare än nu - är det klimatpåverkan kanske?). Hann den inte så var det bara att invänta nästa höst och hoppas på bättre tur då!!!!

För att råda bot på detta valde vi ut, bland ett flertal äldre plantor, en klon som alla höstar började blomningen i god tid. Den tidigaste, eftersom det var huvudkriteriet, kallade vi klon 1 vilket vi så småningom kom att kalla för endast Närpesklonen (I produktionslistor möter vi alltfortfarande benämningen Närpes klon 1 så ser du det namnet på nån av våra etiketter så är det just den äkta Närpesklonen).

Vår Närpesklon av hortensian finns numera planterad på väldigt många olika platser i byggden liksom att den hittat till många andra delar av Finland och övriga Norden via vår partiförsäljning.
 

Obs! Under Stora Planteringsveckans Mystikdag (fredag) har vi reserverat ett parti Närpes vipphortensiaplantor i 2L kruka. Vi säljer dessa så långt partiet räcker och hinner du inte få kan du redan nu beställa ur nästa produktion som blir klar i juni 2024.

Hydrangea paniculata 'Grandiflora' Närpes, finns planterad i absoluta centrum av Närpes. Ta en titt där när du kör förbi, eller så åker du in till centrum enkom för titten.

Jörgen häckblåtry och Lilly dvärgpraktspirea

Plantskolans grundare med fru har givetvis fått sina växter uppkallade efter sig...och det är inte vilka växter som helst. Båda dessa sorter har under årtionden varit våra överlägset största bästsäljare, vilka också sen många, många år tillbaks hittat till de andra plantskolornas produktionskedjor. 

Köper du en Jörgen häckblåtry eller Lilly dvärgpraktspirea är det Wickmans Plantskolas grundare du bör tänka på.

Under hela planteringsveckan inklusive fredag och lördag kan du köpa häckstorlek av Jörgen häckblåtry och Lilly dvärgpraktspirea i 9 cm kruka till extra evenemangspris direkt från oss.  Och då ska du komma ihåg att vi redan har en ansenlig mängdrabatt om du köper till en längre häck/massplantering. För båda sorterna har vi från 1 juli mängdrabattspris på 10, 100, och 250 st.

FinE-växter är närproducerade hos oss

I Finland finns det 15 plantskolor som producerar FinE-växter. I två av dessa produceras det också FinE-perenner. Wickmans Plantskola är en av de 15 och på perennasidan 1 av 2.

Vi tycker givetvis att du som bor inom rimligt räckhåll från vår FinE-produktionsplantskola skall köpa dina FinE-växter just här, varför åka över ån efter vatten...

Under fredagen har vi därför reserverat ett extra parti FinE-prydnadsäppelträd (rosa sorterna Rixi och Marjatta samt vita sorterna Ranetka Purpurovaja samt Rescue) just för dig. På köpet när du köper 2 st träd får du dessutom 2 st allåkerbärsplantor helt gratis. Kanske nåt för dig?



Lördag 8.9

Nu är det "Närmatsdagen" för fullt. Mat passar också in för andra dagen av Mat & Mystik så alla varmt välkomna.

Det är matnyttiga växter inom bär och frukt som gäller. Här är det förstås mycket äppel, mycket plommon och en hel del annat som erbjuds. 


Provsmaka dig fram

Under närmatsdagen bjuder vi på smakprov på en del hemmagjorda safter och saftblandningar av flera sorter vi säljer - kom in och känn skillnaden på t.ex vinbär och vinbär, äppel och äppel eller kanske upplev vilka plommonsorter som lämpar sig för saft och vilka som lämpar sig för marmelad eller att bara ätas direkt.

Och har du nån gång smakat saft av jätterabarber?

Under närmatsdagen, precis om under resten av Stora Planteringsveckan finns givetvis årets bästa urval växter till bra mängdrabatter. 

Vår äppelutställning ska vi nog också ha på plats tills närmatsdagen. Äpplena kommer från vår egen komprimerade odling där det finns uppemot 30 olika äppelsorter bland annat de flesta av 90-talets finska introduktioner. Utställningen brukar vi normalt också komplettera med några päron- och plommonsorter blott de finns kvar dagen ifråga.

Ja och så får du också under närmatsdagen på köpet gratis 2 st allåkerbärsplantor när du köper två träd, kom alltså och gör affär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar