söndag 20 augusti 2023

Program Stora Planteringsveckan Lördag 2 september



Lördag 2.9 Introduktion till en hållbar trädgård och erbjudanden den kommande veckan. 

 

Hållbar trädgård är ett mycket brett uttryck. Här finns massor av saker man kan göra och nu under Stora Planteringsveckan kommer vi här från Wickmans Plantskola att belysa några som vi tycker är viktiga saker att tänka på. Med detta sagt vill vi förstås inte förringa alla de andra sakerna man kan göra utan bara vill att man "tänker till" vad man gör och inte gör.

Årets höstfröjd (äppelträd) är också med i introduktionen och egna äpplen kan man med fog säga är hållbart, särskilt om man odlar mera ekologiskt. 


Val av sorter

Vid valet av plantmaterial gör man första valet hur bra man kan hålla sin trädgård hållbar. Du får försöka hur som helst om du har en växt som inte tål eller inte passar för din zon eller jordmån, du kommer inte att lyckas 100 %-igt utan en massa gifter och tilläggsåtgärder och i värsta fall kompletteringar årligen. 

Genom ett genomtänkt plantval däremot är undviker du mycket både i form av utgifter och i form av bekymmer.

Jord och annat underlag

Underlaget betyder också oerhört mycket för att få till stånd en hållbar trädgård. Här gäller det att få till stånd ett underlag som dina växter i trädgården gärna växer i. 

Att göra underlaget betyder inte att hela tomten skall fyllas med den allra luckraste svartjorden, utan här gäller det att tänka till och sätta in åtgärderna där det faktiskt behövs för respektive växt. Rabatter och växtplatser är sånt.

För underlaget behövs också en ordentlig dränering. Här kan det finnas naturliga avrinningar man kan utnyttja men många gånger är det bra att fixa till ett huvuddike varifrån man vid behov kan dra avstickare till platser där det behövs extra noggrann dränering. 

Dränering har de flesta också för husgrunden så tänk att trädgården är lika viktig att dränera som huset, bara med den skillnaden att här skall det inte hållas kruttorrt utan bara så att överskottsvattnet skall kunna rinna bort.

Underhåll

Genom att underhålla från början, t.ex göra nödvändiga etableringsbeskärningar och gödsla, så får du fart på växtligheten redan från början. Detta gör att extra växtlighet, som ogräs, inte har lika stor chans att komma in i dina planteringar. Och ett bra tips är att plocka bort ogräsen redan som små och få.

Det är inte bara den bekväma trädgårdsägaren som skall fundera på marktäckning. Alla som ska ha en rejäl chans bör fundera på detta åtminstone under de 2 till 3 första etableringsåren. Det finns olika alternativ så fråga gärna tips av proffsen i branchen.

Kompostering

Är nuförtiden på allas läppar, och det är alltid bra att tillvarata det som "blir över". Att kompostera betyder också att du får egen fin mylla och inte behöver köpa "köpejord" vilken ofta består av en stor del torv, sand m.m.. Köpejord kan vara bra för inblandning i annan tung jord, men det är oftast inte bra att använda bara köpejord.

Häckar för insyn, mikroklimat, vindskydd etc.

Häckar kan du utnyttja också för att få till ett bra mikroklimat på din tomt. Samtidigt får du ofta det behövliga insysynskyddet, vindskyddet eller avgränsningen i allmänhet. Välj häcksorter som är beprövade, det är mera hållbart och mindre kostsamt.

Biologisk mångfald

Det pratas numera mycket om biologisk mångfald. Det här kan man också tänka på i trädgården. Ett bra exempel här är förstås bina - med växter som blommar olika tider under sommaren gynnas de och samtidigt gynnas du själv i form av högre avkastning på det du odlar. Ungefär som aktieplaceraren - sätt inte alla ägg i samma korg!

Närodlat

Vi avslutar planteringsveckan med devisen Mat & Mystik + närodlat. Vi anser det vara mycket hållbart att använda växter som odlats så nära dig som möjligt. Det betyder mindre utsläpp från transporter och oftast mycket mindre svinn, nåt som också belastar på ett eller annat ställe.

För närodlat finns olika nivåer. För vissa växter kan man välja riktigt, riktigt närodlat, för andra kanske odlat i regionen eller inom landet. Och ja, för vissa växter gäller nordiskt och för en liten del kanske närodlat är Danmark/Holland i stället för Italien eller Spanien eller kanske nordafrika eller sydamerika (det kommer faktiskt rätt mycket växter i form av halvfabrikat till Europa från Sydamerika).

Med detta hoppas vi att alla får sig en liten tankeställare hur man på sitt eget sätt kan vara mera hållbar också i sin egen lilla täppa.

 

Våra erbjudanden under Stora Planteringsveckan kommer dag för dag under inlägg Stora Planteringsveckans erbjudanden. Redan nu kan vi säga att du vid köp av många växter får någon/några växt på köpet utöver våra mängdrabatter. Erbjudandena ändrar vartefter det blir slutsålt så titta gärna in i butiken flera gånger under veckan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar