söndag 6 augusti 2023

Prisjusteringar både ner och upp

Från 1 juli har vi börjat justera priserna på en del växter där vi i vintras inte kunde beräkna kostnaderna p.g.a oklara prisnivåer på odlingsmaterial. 

Årets höstfröjd är äppelträd. Lägligt har vi nu också sänkt priserna på just äppelträd. Också en ny mängdrabatt på 4 st har införts.

 

Det var då sånt som  torv, el, bränsle och en del andra odlingsförnödenheter det var svårt att få inköpt till vettiga priser och annat t.ex småplantor för vidare odling av önskade storlekar gick överhuvudtaget inte att hitta. Nu är det mesta på plats så nu vet vi också vad prisnivån blev och justerar därför våra egna priser.

Billigare blir

  • Äppelträd. Här visste vi redan under pandemitiden att tillgången så småningom skulle komma tillbaks i jämvikt med efterfrågan. För två år sen aviserade vi en tillfällig prisökning och nu är vi där att vi kan återgå till de "normala" priserna. Här blir det alltså billigare med ca 6,5% eller från 45€ till 42€. Givetvis får man fortfarande mängdrabatt från 2 träd. Nytt är att vi inför en till mängdrabatt på 4 träd (vanliga sorter 4 st = 129,90€). De nya priserna sys inte i butiksskylt under hösten 2023 men tillämpas ändå.
  • Större mängder häckplantor. Vi inför ett 250-pris på de vanligaste häckplantssorterna som t.ex häckblåtry, aronia, måbär, björkspirea m.m. 250 priset blir ca 10% lägre än vårt 100-pris så för dig som gör häck runtom tomten är det en klar förbättring. Häckmängder på 10+ och 100+ stiger dock en aning (se längre ner).
  • Prydnadsäppelträd förblir 60€/st men mängdrabatten för 2 träd ökar så att 2 träd hädanefter kostar 94,90€ (= -5%)
  • Andra Prydnadsträd och andra lövträd. Finskodlade träd från 2 st ca -5%, utlandsodlade träd blir dock dyrare från 10-30% beroende på odlingsland. Det positiva här är i alla fall att de utlandsodlade träden inte är så många men för byggfirmorna som ibland är tvingade att använda utländska sorter av sina arkitekter blir det inte trevligt.
  • Vi inför mängdrabatter på några fler nyttoväxter vilket gör att deras prisnivå sjunker för dig som köper fler. Fläder i 2L kruka (svartflädern 'Alv') 3 st 54,90€, Viking bäraronia i 2L kruka 3 st 39,90€ och 10 st 119,90€ (norm.pris för 1 st bibehålls på alla sorterna), Blåbärstry (bärtry/haskap) 3 st 41,90 och 5 st 59,90€. Observera också att rabarbern i 2L kruka sorteras som perennaväxt och kostar därför 10€/st men mängdrabatten för 5 st perenner gör att 5 st (kan då blandas med perenner) är
  • Jordgubbsplantor. Här var det samma sak som med fruktträden - efterfrågan var långt större än tillgången under pandemin vilket gjorde att priserna trissades uppåt. Nu är det mera jämvikt igen så priserna går ner till nivån före pandemin, alltså ner 15% till 1,70€ (70 st med mängdrabatt = 107,10€).

Ofrörändrade pris blir

  • Perennaväxter, här säljer vi ändå de flesta med mängdrabatterna
  • Barrväxter, oklart hur det blir längre fram för småplantor för vidare odling av specialsorter har varit mycket svårt att få tag på.
  • Klätterväxter i 3-4-5L kruka samt 2L prisgrupp 29€
  • Buskplantor i 2L och 3-4L kruka. Nytt är att vi också börjat odla betydligt fler i stora exemplar i 5L-7½L och 10L. Det är i sortiment som Hortensior, smällspireasorter, snöboll m.m.
  • Plommon-, körsbär-, och päronträd.
  • Persiko- och aprikosträd + en del andra specialnyttoträd
  • Nyttoväxternas st-priser (några storsäljare inför vi dock kraftigt rabatterade mängdrabatter på - se ovan)

Priserna stiger på

  • Häckplantor 10-pris och 100-pris (+ ca 5%). Dock så att vi inför ett nytt 250-pris som nu är lägre per st än tidigare 100-pris. Några sorter grupperas också ned till en billigare kategori (bl.a kloner av ungersk syren) så totala inverkan över alla häckplantor blir faktiskt rätt liten.
  • Klätterväxter i 2L kruka +6% från 19€ till 20€ och prisgrupp 16€ stiger till 18€ (+12%)
  • Utlandsodlade träd. +10-30%
  • Stora äppelträd, stora plommonträd och stora päron-, körsbärsträd. Alla dessa ökar en aning i pris när vi igen börjar ha såna nu efter pandemin (de var alla slutsålda efter första pandemiåret och material till nya kunde inte uppbringas). Räkna med ett pris från ca 80-120 €/träd beroende på sort och storlek. 
  • importerade barrväxter. gäller direktimport för sorter vi inte har i eget lager (vi har dock rätt bra lager av vanliga sorter och där påverkas inte priset nu genast). Priserna har gått upp med ca 20-30% i odlarländer så räkna med en korrigering om du i höst behöver importvara (eventuellt kommer dessa pris ner igen till våren 2024 men det vet vi ännu inget om i dagsläget).

Inverkan totalt på prisnivån är inte så stor men med ovannämnda justeringar räknar vi med att vi kan täcka de löne- och kostnadsökningar som skett. 

Att vi kan sänka priserna på en del växter beror främst på att vi tagit hem odlingen av fler växter och samtidigt blivit duktigare och effektivare i odlingen.

mvh

Wickmans Plantskola

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar