söndag 20 augusti 2023

Program Stora Planteringsveckan torsdag 7 september


Torsdag 7.9 Biologisk mångfald i trädgården gynnar fjärilrar och bin, som också är nyckeln till att vi får näringsrik mat.

 

Det finns många orsaker att priotitera biologisk mångfald eftersom arterna bidrar till processer som gör att vårt ekosystem fungerar. 

En av dessa processer är samspelet mellan växter och pollinatörer, utan insekterna skulle det inte ske någon pollinering vilket är av största vikt för de flesta växter. Pollinatörer och växter är beroende av varandra och är nyckeln till att vi får näringsrik mat.

För att upprätthålla biologisk mångfald i trädgården kan man fokusera på att plantera växter i trädgården så att något alltid blommar t.ex.  buskar och fruktträd som blommar  tidigt och perenner som blommar senare.

Om du har ogräs i din trädgård, grattis då har du redan skapat en perfekt plats för pollinatörerna. Det finns flera ogrässorter som är mycket populära hos insekterna t.ex. maskrosor, vitklöver och vitplister. 

Stenhögar, gammal ved och rishögar är andra ställen där pollinatörer trivs. Om man vill att humlor och småfåglar ska trivas i trädgården kan man fundera på hur städad den egentligen behöver vara och kanske lämna något parti som inte är helt perfekt.

Man behöver inte stora ytor för att gynna den biologiska mångfalden utan det går också bra att hitta växter som passar mindre ytor t.ex. kryddväxter och mindre bärbuskar tycker många insekter om. Man kan också tillverka ett insekthotell för att ge skydd åt trädgårdens pollinerare.  

Tips på växter som gynnar fjärilar och bin: Solhatt, backtimjan, lavendel, stäppsalvia, stjärnflocka, kärleksört. .

vedartat: videsorter, lind, äppel, päron och andra frukter, vinbär...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar