lördag 19 augusti 2023

Höststart i augusti

Här på plantskolan råder full aktivitet. Det är hösten som knackar på ibland med sol och ibland blandat med litet regn. Det är full rulle på planterandet just nu. Nu är  det nästa sommars blomprakt det gäller. Vår plantbutik/Garden-Center i Närpes är nu också öppet lördagar kl 10-16.

Hortensia är en av de populäraste höstbuskarna. Här är det plantskolans egna urval "Närpes" som är på bild. Denna klon är något tidigare än medel och bildar därför den rosa färgen i god tid på hösten.

Hösten är nämligen en av de bästa tiderna på året när det gäller plantering också för gemene man och kvinna. Nu är det nämligen "latmansplantering" som gäller med gratis vatten från ovan. 

Det mesta kan planteras nu och många växter lyckas också bättre just under höst än jämfört med t.ex under värmeböljorna i maj-juni. 

Under hösten är också utbudet som störst i plantskolorna och vi vill därför tipsa dig om att ta tillvara denna tid, t.ex under evenemanget Stora Planteringsveckan som pågår också hos oss under tiden 2-10 sept.

Här några tips saksat från våra foldern planteringsråd för hemträdgården. För mera tips hämta foldern från oss!

Foldern planteringsråd för hemträdgården får du gärna plocka med dig från oss när du handlar växter. Den är gjord av de finska plantskolorna i Plantskoleodlarna r.f. och finns på finska och svenska.

 

Barrväxter och perennaväxter

Det här är sånt som gärna får rota sig en aning innan vintern, även om det nuförtiden inte är ett måste. Förut när allt som såldes togs upp med spade från fält (s.k. klumpplantor) var det viktigt att det planterades i tid, det hette då förrän slutet av september. 

Nuförtiden när det mesta är odlat i krukor så finns alla de fina sugrötterna med i krukan och de facto lyckas man riktigt bra också i oktober och t.o.m. november-december. 

Barrväxter, liksom alla andra vintergröna växter, skall skyddas mot vårsolen de första vårarna efter plantering. Detta gäller såväl de som planterats på våren liksom de som planterats sommar eller höst. EN BRA TUMREGEL HUR MYCKET MAN SKA SKYDDA  ÄR ATT JU HÅRDARE BARR/BLAD VÄXTEN HAR JU BÄTTRE KLARAR VÄXTEN AVDUNSTNING OCH ALLTSÅ KAN DU SÄTTA LÄTTARE SKUGGSKYDD PÅ DESSA. 

Mjukbarriga tujor o granar  skall alltså skyddas bättre. Ett bra exempel på skillnaden här är tujasorterna Brabant och Smaragd. Båda sorterna klarar frost ner till åtminstone -40 C grader men det är Brabanten som har skarpa barr/skott som klarar mycket soltorka medan Smaragden är mjuk i skotten och skall skyddas ordentligt bättre för att inte få vintertorksada. Sätt alltså riktigt ordentligt skuggskydd för Smaragden medan du kan fuska rätt mycket med Brabanten utan att för den skull behöva oroa dig.

T.ex. thujaplantor i kruka finns hela höstsäsongen i litet olika sorter och storlekar.

Häckar och massaplanteringar

Förvisso rekommenderar vi alla våra kunder att sätta barkflis till nyplanterade häckar, oavsett årstid. Detta för att planteringsbädden skall hålla fukt och för att de ettåriga fröogräsen inte skall ha nån större chans att etablera sig medan häcken är nyplanterad.

När häcken vuxit till sig (2-3 år) har det mesta av barkflisen redan förmultnat men växterna är då också så pass täta att de oftast klarar av att hålla marken i skugga och då är  ogräsen  som förmår växa ganska minimalt.

För vanliga buskar och bärbuskar gäller i stort sett detsamma som för häckarna.

Häckplantor från oss är ett säkert alternativ. De är krukodlade och dessutom får du säsongens gödsel med på köpet!

Rosor

Rosor säljs nuförtiden  mestadels i kruka och här gäller att påokulerade (påympade) rossorter, ofta då riktiga rabattrosor, skall planteras djupt ner medan rotäkta buskrosor planteras som buskar i allmänhet. Planterar du en okulerad ros för högt upp så bildar den en massa vildskott från roten så det är ett av skälen till att planteringen skall vara djup.

Kanadensiska rosor är oftast rotäkta och här planterar man de rabattliknande djupare precis som okulerade medan de större busksorterna behandlas som vanliga buskar.

Ett kom ihåg! Rabattrosor för våren 2024 skall du beställa nu på hösten eftersom vi inte lagerhåller sådana.

Jordgubbar

Med jordgubbsplantorna är det så att tillväxtpunkten (alltså där bladen sitter fast) skall bli exakt i marknivå när man planterar. Många av de som misslyckas med sina jordgubbsplanteringar planterar antingen för djupt eller ibland för grunt. Har du planterat sent på säsongen, vilket annars är helt möjligt med nutidens pluggplantor, kan det dock hända att tjälen lyfter hela plantklumpen en aning under vintern. Detta åtgärdas då genast snön smälter genom att helt enkelt trycka ner plantan igen. Gör det då förrän den hinner torka i vårsolen.

Jordgubbsplantor finns att köpa hela höstsäsongen.

Kläng eller klätterväxter

Här går det också bra att plantera hela hösten, men jorddjupet skall vara tillrckligt eller minst sisådär 50 cm. Har du mindre finns det några få du kan välja på men också de växer bättre med tillräckligt jorddjup. 

Lövträd o fruktträd

Nutidens krukodlade träd (alltså de under ca 3-4 m höga) kan du plantera hela sommaren och hösten. De riktigt stora med stamomfång (omfånget vid 1 m höjd) från 8-10-14-20 cm och höjder långt över 3-4 m skall du specialbeställa minst 6-12 månader i förväg om du skall plantera före oktober månad. Såna träd är dyra att odla i kruka så ingen plantskola vill ha extra sådana att ligga i lager. Under oktober-november månad kan man dock få dessa stora träd också som klumpplantor upptagna från fält.

Från vår utökade trädodling hittar du säkra alternativ för de flesta ändamål.

Som nämnt deltar vi i svenska evenemanget Stora Planteringsveckan. Vi deltar också samtidigt i finska Syystaimijuhlat och fredag-lörd 8-9.9 deltar vi i Mat&Mystik samt Närmatsdagen. 

Besök oss gärna under veckan eller varför inte redan tidigare eller efter!

Med hösthälsningar

WICKMANS PLANTSKOLA 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar