tisdag 22 december 2015

Julkalender lucka 22

Berberis thunbergii 'Admiration’

Låg berberis


Växer till ca 50 cm höjd med tätt växtsätt, senare runt växtsätt. Mycket vackra orange-bronsröda blad med svg gul kant längs bladkanten. Blommorna är obetydligt gula på försommaren, vilka gynnsamma år följs av snygga bär på hösten.

Tjeckisk korsning från 1994 som introducerades officiellt på marknaden 2006. Det är en korsning mellan Berberis thunb. 'Goldalita' och Berberis thunb. 'Atropurpurea'.

Användning: Admiration är vacker tillsammans med andra låga växter t.ex till låga rabattkanter och små terasshäckar eller tillsammans med barrväxter. Den är också utmärkt i krukor men man bör då ha självbevattnande krukor med god dränerad mull. Full sol eller halvskugga och väldränerad jord. Zon III.

Övrigt: Som ung planta är Admiration alltid upprättväxande för att senare få ett rundat växtsätt. Berberis 'Admiration' är nyhetsregistrerad och har förökningsförbud.

Berberis 'Admiration' är så pass ny i vårt sortiment att vi har knappt med egna bilder på den. En estnisk plantskola har den dock på sina sidor där man kan se den i tre olika åldrar, vi länkar in dig dit: http://www.nurgapuukool.ee/index.php?id=90&did=1&sid=213&aid=0

Berberis 'Admiration' är ny i vårt sortiment. Som planta är den smal för att senare få ett runt växtsätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar