onsdag 1 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa 1

Julkalender 2021 med temat "Kjells bästa" startar idag. Vi presenterar lucka 1, körsbärsplommonet Petersburg.

Petersburg ger gula goda plommon
 

Körsbärsplommonet Petersburgh, Prunus ceracifera 'Padorok St Petersburgh'

Även om jag placerar Petersburgh-körsbärsplommonet i lucka 1 så vill  jag inte påstå att de andra 23 luckorna skulle innehålla mindre "bästa" växter utan det är snarare så att växterna inom de 24 luckorna tillhör alla de verkligt bästa och trevligaste ur olika perspektiv och synvinklar.

Petersburgh körsbärsplommonet kom till plantskolan sommaren 2001 då i samband med att vi skaffade olika päron och plommonsorter för utprovning. Plantering på växtplats skedde 2002 och sen dess har vi här på plantskolan hänförts av sortens tidiga och rikliga blomning.


rent vita blommor i massor tidigt på vårarna

 

Att Petersburgh då dessutom levererar ett himmelskt gott ätplommon redan i augusti gör knappast saken sämre. 

Andra fördelar som sorten har är att de är snabbväxande, härdiga och med lämplig pollinatör ger den rikligt med skörd. Just pollineringen har diskuterats under många år och man ser ofta uppgift om att Petersburgh är självpollinerande. Detta stämmer endast om man nöjer sig med en skörd om några få ätplommon på ett normaltstort träd. Räkna då också med att bli utan skörd ungefär 2-3 år av 5. Min absoluta åsikt efter 20 år är att vill man ha en ordentlig skörd mestadels alla år så skall man plantera en pollinerarsort inom passligt avstånd.

Historia bakom sorten

Tanken när sortförsöken inleddes i Ryssland var från början att få ett träd som passade som gåva till staden St Petersburgs 300 års jubileum och bland flera andra var  Pavloskis försöksstation utanför Petersburg med i utvecklingen av plommonet. Sortförsöken startade 1995 och sorten registrerades 1999.

Att vi fick sorten redan 2001 till vår plantskola har vi pomolog Anssi Krannila från Hirvensalmi att tacka för. Vid en diskussion på ett plantskolesammankomst inom finska plantskoleföreningen kom vi nämligen överens om att vi här vid kusten skulle pröva en del ryska sorter vilka han tagit från Ryssland. Frågan var nämligen hur de uppförde sig i kustklimat och Anssi var till stor hjälp när vi skulle välja sorterna att pröva. 

Tidigare länkar i bloggen

2018, julkalender lucka 24

2016 Bärhäckar (tillägget om Petersburg häcken finns längre ner och är tillredigerat 2020) 


 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar