måndag 12 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 12


Bland tidigtmognande plommonsorterna är det körsbärsplommonen som sticker ut. Går man tillbaka i tiden några decennier så fanns inte härdiga såna i vår landsdel. Nu är det just de tidiga våra kunder berömmer allra mest.

Prunus ceracifera 'Podarok St Petersburg'


Som den uppmärksamme ser så heter körsbärsplommonen egentligen Prunus ceracifera när man går till de latinska namnen. "Riktiga" plommon heter Prunus domestica och surkörsbären heter Prunus ceracus. Dom heter alltså alla Prunus men sen börjar det skilja en aning. 

Att det inte fanns körsbärsplommon som klarade vinterkylan tidigare kan vi i detta nu tillskriva branschen som uteslutande satsade på just det Prunus domestica-sorter. Prunus ceracifera använde man på sin höjd till grundstam för de andra plommonen.

Nångång på 1990-talet fanns det några  körsbärsplommon utvalda av våra danska kollegorvilka de påstod vi borde pröva, nåt som vi också gjorde. Det var sorter som Edda (visade sig vara domesticaplommon så småningom), First (visade sig vara kinesiska salicinakorsning), Methly (också P. salicina). Jo, alla de här var påympade på Prunus ceracifera fröplantor vilka inte heller visade sig vara av nån bra härdighet så alla sorterna dog bort efterhand.

Vi skulle säkert ha stampat på stället men i samma veva, eller egentligen redan ett år före, hade vi fått in småplantor av sorter införskaffade österifrån, däribland faktiskt också ett körsbärsplommon nämligen just 'Podarok St Petersburg'. Se inlägg om sortens historia vi gjorde i julkalendern 2021.

Kometa är tidig, röd och stor
Detta Petersburg körsbärsplommon visade sig klara våra vintrar hur bra som helst och efter att vi sedan också fick den ryska 'Kometa' (eg. Kometa kubanskaja) började frukterna komma i massor. Kometa hade vi problem med växten eftersom den växer otroligt på bredden, dessutom är den något känsligare än Petersburg men på någorlunda plats i vår finsk zon III klarar den sig hyggligt.

Petersburg - körsbärsplommonet har vi nu planterat en hel häck utav (planterad nov 2017). Häcken är kompletterad med 2 st Kometa (vilka beskärs betydligt mera än Petersburg). För ett par år sen kompletterades häcken också med en Petersburg fröplanta + nu hösten 2022 med ett träd av den nya Vetraz körsbärsplommonet (vetraz skall vara härdigt upp till finsk zon IV). Också de första två Petersburg körsbärsplommonträna står rätt nära (ca 20 m).

Petersburg körsbärsplommon har genom åren undersökts rätt noggrant och det finns faktiskt också mätningar av näringsinnehåll i frukten. Se inlägg 9 november 2018

Peterburg blommar rikligt

...och ger mycket frukt
 

blommande häck anlagd hösten 2017


höstfärger: röda=fröplantan; gröna=Kometa; gula=Petersburg

 

 

...och överskottet från häcken blir bra saft och marmelad


******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett Padorak plommon till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar