söndag 16 december 2018

WIPLANT julkalendern lucka 16, Viburnum

Viburnum, eller olvon som det blir på svenska, är egentligen stora buskar men några av dem används också som uppstammade småträd. Det är såna som kommer i dagens lucka.

Snöbollsträd med nävor som marktäckare inunder


Viburnum opulus 'Pohjanneito', Snöbollsträd


Vi är många som känner till den runda vackra snöbollsbusken. Ett snöbollsträd är en uppstammad snöbollsbuske och alltså i grunden precis samma sak men ordentligt med extra jobb satt på att få en form som skall passa t.ex i en rabatt eller längs en stig eller liknande platser.

Snöbollsträd görs av plantor från den finska klonen 'Pohjanneito'. Detta för att den är mycket, mycket mera vinterhärdig än klonen 'Roseum' som allmänt används längre söderut. Ett extra plus för Pohjanneito är sen att blomningen kommer snabbare och att det enligt vissa trädgårdsmästare inte kommer ohyra lika ofta och snabbt på Pohjanneito.

Pohjanneito småträden säljs oftast med stamhöjder från 60 till 120 cm och på det kommer då kronan som kan bli ca 1-1,5 meter. Topphöjd alltså ca 1,5 - 3 meter. Härdig zon VII i Finland (VIIII i Sverige).
både snöbollen och skogsolvonet får fina höstfärger


Viburnum opulus, skogsolvon


Skogsolvon ser exakt likadana ut som snöbollsträd med undantaget att här är blomklasarna flata och så bildas det röda bär mot hösten. Skogsolvon  på stam växer ungefär i samma höjd som snöbollsträdet. Härdigheten på skogsolvon är zon VII i Finland (VIIII i Sverige).

skogsolvon har flata rent vita blomklasar med både han och honblommor

skogsolvon med bär

Andra sorter kanske kommer


Det finns flera andra nykomlingar i olvonsortimentet och efter några år kanske vi har några fina stamformer av dem också. Just nu finns i buskform: Viburnum lentago 'Jenkki', Viburnum opulus 'Compactum', Viburnum opulus 'Nanum' (bör ympas om det ska bli stamträd eftersom busken i sig själv blir bara ca 30-50 cm), Viburnum trilobum och givetvis det gamla parkolvonet, Viburnum lantana.

referenser och källor som använts för denna text:
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas.  

Plantskolans Pinterestsidor
Taimistoviljelijät r.y
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar