måndag 17 december 2018

WIPLANT julkalendern lucka 17, Rödblommande prydnadsäppel

Prydnadsäppel har genom åren blivit en stor grupp i olika sorter och färger. Här tar vi upp de röda och rosablommande sorterna. Oräknat skulle det inte förvåna om det rör sig om mera än 15 olika, men får se, nån sort har nämligen "dubbelgångare" så här är det svårt att räkna. 

Sorten Marjatta har blivit mycket omtyckt.


Eftersom färgen är den överlägset största urvalskrieteriet när kunderna kommer och väljer prydnadsäppel tar vi dem här också i färgordning börjandes från de mörkast röda.

Malus 'Royalthy'


Royalthy används främst för att bladen genom hela sommaren är rätt mörka. Genast på våren är det t.o.m. svårt attt urskilja blommorna i fladfärgen. 
Royalthy är mörkast

Malus 'Tammisaari (Ekenäs)


Tammisaari har också mörk bladfärg men hos denna sort blir färgen mera rödgrön längre in på sommaren. Blommans röda färg urskiljer sig här från bladen så denna är helt användbar. Frukterna på Tammisaari är mörklila och också mörka inuti. 
 
Tammisaari har mörk färg

Frukt av Tammisaari

Malus 'Musta Rudolf'


Musta Rudolf är en rätt ny sort i sortimentet och den har vi inte bild på just nu. Musta Rudolf har mörka blad och rätt mörka blommor med orangeröda frukter. Bild av bladfärgen finns på pinterest.

Malus 'Marjatta' 


Marjatta har blivit en av de mest använda prydnadsäpplena tack vare att bladfärgen på årskottens spetsar är vackert rödbruna. Bladen blir dock grönröda genast de utvecklas helt. Blomfärgen klart röd och syns bra. 
 

Malus Rixi' 


Rixi är en av sorterna som kom från Helsingfors stads parker under 1990-talet. Läs gärna mer (på finska) om träden från H:fors i Helsingfors Bygnadskontors publikation "Koristeomenapuulajikeita".


Så här beskrev vi trädet på 1990-talet och det stämmer nog ännu:

Från Drumsöparken i Helsingfors. Mycket rikblommande och ganska lågväxande träd. Blommorna är ljusröda, halvdubbla och de är i så riklig mängd att bladen kanppt syns. Frukterna plommonfärgade och flata och de kan just och just urskiljas i trädet. De unga bladen är en aning rödgröna.

Rixi är också en sort som vi ofta rekommenderar.

Malus 'Rixi', FinE; ny bild från våren 2022

frukten på Rixi är rund och liten


Malus 'Kirjailija' 


Kirjailija kom också från Helsingfors. Det har senare visat sig att kirjailija är synonymt med  sorten Almey (som i sin tur är närapå identisk med Eleyi)

Kirjailija har  blivit en huvudsort i Finland tack vare den fina röda blomfärgen. 



Malus 'Eleyi'


Eleyi var länge en omtyckt sort men nuförtiden används den nästan identiska Kirjailija varför Eleyoi håller på att falla bort ur sortimentet.

Malus 'Makamik'


var huvudsort redan på 1960-1970-talen och är fortfarande rätt mycket använd. Kvistarna på Makamik är dock spröda  och bryts lätt på unga exemplar. Blomfärgen är i princip som på sorten 'Hopa' (fastän våra bilder antyder en differens)
 


Malus 'Hopa'

Hopa är den sort som använts allra mest. Hopa blir också störst och kraftigast av sorterna. Ett välmående Hopa-träd kan bli uppemot 8-10 meter högt men det är fullt möjligt att beskära. Hopa är också mycket rikblommig sort som blommar jämnt över alla år.
 

Malus 'Paavo' 


Nykomling i sortimentet. Har funnits hos oss några år och nu har vi också börjat sälja av denna sort som framförallt har otroligt snygga djuprosa frukter på hösten. Också blomfärgen är helt okej. Trädet har hittills vuxit ganska smalt med upprätta grenar hos oss vilket antyder att det eventuellt kräver mera beskärning än normalt.


Vackra frukter på Paavo

Malus 'Aamurusko' 


Aamurusko har som bilden  visar dubbla kronblad i blomman. detta gör också att blomningstiden förlängs med flera dagar vilket gör Aamurusko till den sort som har längsta blomtiden. Sort från Helsingfors stad.
 

Malus 'Cowichan'


Cowichan är en kanadensisk sort från 1930-talet. Cowichan blommar tidigast av alla prydnadsäpplen och frukterna är vackert rödfärgade också med rödskiftande fruktkött. Hos oss har dock inte trädet gett nån större mängd frukt, vilket förstås också kan vara positivt.


Malus 'Onneli'


Onneli gick tidigare under arbetsnamnet 'Kivitorppa'. Den har ljusröda rätt stora blommor. Onneli kommer från trädgenomgången år 2006 i Helsingfors. Onneli har blommat bra hos oss.


Malus 'Kadetti'


Kadetti kom man fram till i DNA analyser att den är identisk med Cowichan

Malus Mawi3 (egen korsning med arbetsnummer 3)

Helröda ca 3-4 cm stora äpplen som också inuti är helröda. Ger vacker rosa saft och sylter. Mawi3 har vi med framgång odlat i zon IV (Finland)

Korsning gjord på 1990-talet från Wiplant, släppt i egen handel år 2021. Bild o text för Mawi3 tillsatt 2023

Malus Polkagris

lätt vitrandig inuti blomman, därför har den fått namnet Polkagris. Det är en klon från finska Elitplantstationen.

Polkagris har vi i handel sedan 2022

Vitrandiga blommor i Polkagris; Bild från 2022 nytillsatt.


Malus 'Wabiscaw'

vår förra moderstam angreps lätt av skorv, vi har 2020 lyckats få ny stam som hittills ser lovande ut beträffande skorvangreppen.

Malus Wabiscaw har vi fått nytt hoppeligen friskare modermaterial och återupptagit produktion år 2022

och några ej just nu i produktion av olika orsaker

 
Malus 'Profusion'. Orsak: vårt moderträd från Balsgård dog.
Malus 'Tumma kaunotar' . Orsak: vårt moderträd har haft svåra skorvangrepp

Malus 'Linnanmäki' . Orsak: har ej klarat våra vintrar


referenser och källor som använts för denna text:

 
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas.  

Plantskolans Pinterestsidor
Taimistoviljelijät r.y
  

Helsingin Yliopisto, Koristeomenapuiden DNA-tutkimus 
Helsingin Rakennusvirasto,  Koristeomenapuulajikkeita
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar