fredag 9 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 9

När du har ont om trädgårdsutrymme, eller kanske ont om rabattutrymme, och ändå vill ha nåt ätbart som växer "på höjden" då kanske du ska satsa på pelaräppelträd.

Malus domestica 'Bolero'

Pelaräpplen Bolero t.v. och polka t.h

 

Marknaden i Finland för pelaräppelträd kom egentligen igång riktigt på allvar  in på 2000-talet

Bolero är pelaräpplet som vi nu har haft längst eller i ca 15 år. Höjden är ca 2 meter (ympat på B9 grundstam) och trädet har några få upprätta grenar.

Frukten mognar ca 15-30 september, kalla somrar litet in i oktober. 

 

Andra pelaräpplen  i sortimentet

Pelaräppel är bäst på svagväxande grundstammar (B9 och P60 ger härdigaste träd). Ibland finns de på mera starkväxande och ger då en aning större träd med längre uppåtstående grenar.

Pelaräpplen som säljs är oftast två-åriga och har stadig tjock stam där man ofta får den första frukent en till två säsonger efter plantering.

 - Malus domestica 'Punainen Helminauha', Sen höstsort med mörkröda saftiga äpplen på ca 150-170 g.Namnet betyder ungefär rött halsband vilket säger litet om den vackra formen när de röda frukterna mognar.

- Malus domestica 'Polka', rödgrönt pelaräppel med medelstora frukter vilka mognar sen höst. se bild ovan

- Malus domestica 'Bolero' , grönt pelaräppel som på solsidan kan vara något rosarött. Höstsort med fasta frukter av medelstorlek. Bolero har vi själva haft i många år utan skador. se bild ovan

- Malus domestica 'Elina', röda gasnka små äpplen, röd blomning och rödgröna löv som hos många prydnadsäppel.

Pelaräpple Elina har rosa blomning med grönröda blad och röda halvstora frukter  
- Malus domestica 'Ciepa', Lettiskt medelstort sommaräpple på ca 130 g. Skalet gröngult med röda ränder. (ny 2023)

- Malus domestica 'Kicinos Summer', sommarfrukt som mognar augusti-september med medelstora äpplen som på solsidan är lätt röda. Tjockt skal vilket brukar hindra rönnbärsmal rätt bra. (ny 2023)

- Malus domestica 'Mango', Lettisk sort som mognar sen höst. Medelstora frukter med gul botten och rosa ränder. frukten smakligt söt och saftig. (ny 2023)

- Malus domestica 'Inese', Lettisk sort med nästan helröda äpplen av medelstorlek. Sen höstsort. (ny 2023)

Alla pelaräpplen härstammar från kanadensiska McIntosh. Patent på pelargenen kom 1979 och t.ex Polka och Bolero som var av de första på marknaden lanserades 1988. På engelska Wikipedia finns historien bakom pelaräpplenas uppkomst, https://en.wikipedia.org/wiki/Wijcik_McIntosh

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge pelaräppelträd till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar