torsdag 20 december 2018

WIPLANT julkalendern, lucka 20, Vita prydnadsäppel


För några dagar sen presenterade vi rödblommande prydnadsäppel. Nu har turen kommit till de vitblommande, vilka inte alls har samma efterfrågan som de rödblommande, även om dessa också kn vara otroligt vackra både i blomning och med frukt på hösten. Vi räknade snabbt till att de var 4 till antalet plus då ett par som inte alls efterfrågats.
Malus 'Ranetka Purpurovaja' FinE, den vanligaste vita i dagsläget.

Malus baccata, bärapel


Bärapeln är rätt storväxt och kan bli 6-8 meter hög med välformad krona. Den blommar tidigt och rikligt alla år. Frukterna som är ca 1 cm stora är vackert orangeröda till gulröda. Härdighet zon VI i Finland.


Malus 'Dolgo', Dolgo paradisäpple


Dolgo växer till ett jämnt och vackert träd på ca 4-6 meter. Rätt långsamtväxande sort som blommar rikligt varje år och ger helt klarröda ca 3 cm små frukter vilka pasar bra till sylt och saft.

Dolgo är också en utmärkt pollinerarsort till de flesta vanliga äppelsorter.




Malus prunifolia-gruppen 'Ranetka Purpurovaja', Ranetka paradisäpple, FinE


Ranetka trädet anges till en höjd om ca 3-6 meters höjd, även om FinE-moderträdet på Pikis försöksstation nog är över 10 m men så har detta också stått där sen nångång ca 1930-tal. Ranetka är annars en rysk korsning från början av 1900-talet. Trädet blommar rikligt redan i tidig ålder. Frukterna blir små, ca 2 cm i diameter, flatrunda och mycket vacker röd färg. Mognar i slutet av augusti och då är trädet otroligt vackert.

Ranetka valdes till FinE-sort tack vare sitt friska och vackra växtsätt. Härdighet enligt tabell till zon V, men våra kunder i svensk zon VIII har inte haft problem med denna.

Ranetka är också en utmärkt pollinerare till andra äppelsorter och Ranetka är det vita prydnadsäppel som vi säljer överlägset mest.


Malus prunifolia 'Oppio', Oppio sibirisk apel


Sibirisk apel är egentligen en mycket gammal sort som togs till heders igen på 1990-talet när man fann trädet som fick namnet Oppio. Oppio-moderträdet är planterat på 1930-talet strax bredvid Jyväskylä universitet. Härdighet i Finland zon VI.

Trädet blir ca 5-10 meter högt (hos oss är 20 år gammalt träd ca 3 meter) och kronan är först smal föra att med åldern bli bredrund. Oppio är mycket blomrik med 6-10 blommor per fruktsporre. Frukterna är röda, små (2,5-3 cm).


Övriga sorter som säljs bara mycket sporadiskt


Malus 'Peräpohjola' används som vanligt äppel i de allra kallaste zonerna. Hos oss föredrar vi att kalla sorten prydnadsäppel eftersom äppelstorleken är ca 3 cm i diameter. Sorten har vackra blad och är som sagt mycket vinterhärdigt. 


Malus 'Rescue' har börjat användas  oftare på sista åren, dock inte hos oss utan mera i svenska Norrland där sorten också hinner mogna. Frukten ca 3-4 cm i diameter och röd. Malus Rescue är sedan några år tillbaka också FinE-sort. Härdig zon V i Finland enligt plantskoleodlarnas lista men används och klarar sig bra också zon VIII i Sverige.

Malus 'Nurminen' var en vit prydnadsapel som kom på 1990-talet men som aldrig blev nån riktig säljare. Sorten är dock vacker i blomning men eftersom den påminner om Oppio blev den utkonkuurerad från marknaden. Ingen förökning pågår just nu.


Malus 'Erstaa' var en gång en stark konkurrent till den vanliga bärapeln, men sedan sortimentet blev bredare har denna också fallit i det närmaste bort frånsortimentet.





Sist vill vi påminna om de hängande vita prydnadsaplarna, Malus hyvingiensis och Malus 'Kramer' vilka vi redan skrev om i lucka 15.


referenser och källor som använts för denna text:

 
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
сортовой каталог плодовых культур россии (
sortkatalog över fruktodlingar i Ryssland)
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas. 
Plantskolans Pinterestsidor
Taimistoviljelijät r.y























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar