lördag 15 december 2018

WIPLANT julkalendern lucka 15, Hängande prydnadsaplar

Prydnadsaplar finns det ett stort sortiment av, men de hängande sorterna finns faktiskt inte mer än fyra i vår prislista. Tre har funnits i många år och en är nykomling under hängande träd för våren 2019. Två vitblommande och två rosa-rödblommande.
Malus hyvingiensis på Seinäjoki järnvägsstation

Vitblommande


Vanligast och längst har sorten Malus hyvingiensis, järnvägsapel, funnits med. Den sorten ska ha upptäckts redan på 1800-talet vid järnvägsstationen i Hyvinge (Hyvinkään keskuspuutarhan taimiluetto år 1879) men de facto i nutida kataloger kom den med först 1963 (Harviala trädplantskolor).

Sägnen säger att trädet skall ha tillkommit från frökärnor utkastade från tåget från Petersburg. Äpplena/kärnorna har nämligen ursprung (DNA testat) med korsning på sibirisk apel (Malus prunifolia) och att överträdgårdsmästaren Rudolf Grönholm vid Hyvinge centralplantskola (järnvägsbolaget) skall ha sett trädet och så småningom spritt det till fler stationer eftersom det gav gott om äpplen och trädet hade god härdighet.

Härdigheten på Malus hyvingiensis är numera satt till zon V i Finland (motsvarar ca zon 7 i Sverige) och trädet anses allmänt bli 2-3 meter (ibland 4 meter beroende på hur man binder och sköter) högt och då med hängande grenar. Bredden på kronan kan bli ansenlig.
Malus hvingiensis fotograferad på 90-talet i vår plantskola
bladen  är hårdblanka och fina, frukterna helt användbara men smaken en aning sträv.

Nykomlingen för 2019, Malus x arnoldiana 'Kramer', Arnoldinomenapuu på finska (och vi kallar den hittills Kramer hängapel på svenska) har rosavita blomknoppar och senare vita blommor.

Denna apel har tidigare varit i listor (från 2015) som "vanligt" prydnadsäppel. Dock har det på senare år kommit fram att trädet har mera form av hängapel än vanlig apel även om toppen söker sig uppåt på långsamheten. Växthöjd lågt med vågräta till hängande grenar. Läs gärna mer på Lukes sida (på finska) där också bild på litet äldre träd finns: https://portal.mtt.fi/portal/pls/portal/tai_mtt.tai_mtt_rp_lajikkeet.show_detail?p_tunnus_seqno=250


Härdigheten uppges på Lukes sida till I-II men hos oss i zon III har det inte varit problem på de provträd vi fick från Luke år 2013. Just nu har vi också provträd i zon IV och förväntar oss positiva resultat så småningom.


Rosa-rödblommiga sorter


Hängpurpurapeln Echtermeyer ( Malus 'Oekonomierat Echtermeyer') har formen ungefär som järnvägsapeln fast nu pratar vi om helt rosablommande sort. Höjd på vårt träd planterat i början av 1990-talet är ca 2,5 meter (ympat på ca 120 cm) och bredden är ca 3 meter. 

Härdighet för Ectermeyer anges i litteraturen till zon III i Finland men vi har stött på träd planterade (och klarat många år) ett par zoner kallare.

vår plantskolas moderträd i bästa blomningstid
Den andra hängande röda formen är Hängpurpurapeln Royal Beauty (Malus purpurea-gruppen 'Royal Beauty'). Denna har smalare hängform än Ectermeyer och har också helt röda blommor med mörkröda små frukter på hösten. Höjd ca 2 meter och bredd ca 1 - 1,5 meter ( 20 år).

Vinterhärdighet anges i Finsk litteratur till zon II men som sagt hos oss i zon III har den ståttdrygt 20 år och enligt nyare svensk zonangivelse skall den klara zon IV i Sverige (motsvarar ca zon IV i Finland).


Royal Beauty i full blom
De upprättväxande prydnadsäpplena planeras sedan till en senare lucka.

referenser och källor som använts för denna text:
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas.  

Plantskolans Pinterestsidor
Taimistoviljelijät r.y


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar