måndag 18 december 2023

Julkalendern 2023 Lucka 18

Improvisera och flytta växterna om de inte passar. 

 


Om det visar sig att din plan och vision inte fungarar i praktiken är det ingen fara. Flera växter går bra att flytta men det kräver lite förarbete.

Bästa tiden att flytta växter är under hösten och tidig vår, eftersom marken då är fuktigare. Om växten flyttas på sommaren kan den riskera att torka ut. 

När växten grävs upp ska man försöka få med så mycket av rötterna som möjligt samt vara försiktig så att rötterna inte skadas alldeles för mycket eftersom avhuggna rötter har svårare att ta upp vatten. 

Under planteringen behöver man jordförbättra i gropen så att växten får en bra start. Kom ihåg att vattna rikligt både på jorden och bladen för att ge växten så mycket fukt som möjligt.Fortsätt bevattningen under ca 2 veckor om det inte är regndagar.

 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar