lördag 2 december 2023

Lucka 2 Julkalendern 2023

 

En funktionell och strukturerad trädgård förutsätter planering innan plantering.

 


För att komma igång med planeringen av trädgården behöver du veta vad du har för vision och vilka funktioner den ska ha, t.ex. ska det vara en köksträdgård eller en plats för barnen att leka på? 

Du kan göra en lista eller tankekarta på dessa och se vilka punkter och önskemål som är viktigast för dig och vad som ska prioriteras. 

I detta skede kan man också fundera på hur mycket tid man är villig att sätta på trädgården t.ex. ska den vara så lätt skött som möjligt eller är trädgården ett intresse som får upprätthållas nästan dagligen? 

Att skapa en moodboard med bilder på inspirerande trädgårdar kan också vara ett hjälpmedel för att tydligare skapa en vision för trädgården och kunna dela med sig sina tankar och ideér till andra.

 

 
att kunna plocka sig egenodlade snittblommor kan vara en bra tanke. Här Aster Ellen som börjar blomma i månadsskiftet augusti-september och fortsätter ända tills sena hösten.

en enkel sitthörna kanske är visionen. Här är det vår "tipshörna" från Planteringsveckan 2021 som får stå för bilden.

Frukt och bär är det många som önskar sig. Kom gärna ihåg att mycket av frukt och bär behöver sol för att utvecklas på bästa sätt.

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar