söndag 17 december 2023

Julkalendern 2023 Lucka 17

 

Håll dig till ett fåtal sorter. 

 


Det finns alldeles för många vackra växter som man bara vill ta hem och gräva ner i trädgården. Tyvärr kan man inte ta hem allt som är vackert och snyggt blir det inte heller om man kombinerar allt för många sorter. 

Om det är din dröm är att skapa en trädgård som är mer vild än tam kan man skippa detta tips, men om en stilren och organiserad trädgård är målet är det bäst att hålla sig till ett fåtal olika sorter och istället skaffa mer av samma sort. 

På detta sätt framträder de olika växterna mycket bättre och varje enskild sort får sitt egna område att fylla ut.

 

Den bilden hade vi redan i nån lucka. 3 sorter här i höstfärg. Stamsyrenerna syns knappt men så är det meningen att de ska framträda i blomtider mot grön bakgrund.

Torget Närpes. Pinus mugo pumilio + hortensia Hydrangea pan.'Grandiflora' klon Närpes
 

Kyrkogården Närpes. Minnesstenen för de begravda på annan plats. Här har använts ett fåtal sorter. Backtimjan (Thymus serphyllum) + gullgröna (Waldsteinia ternata) + Microbiota och bakom en kort häckstump för avskärming (Lonicera caerulea 'jörgen')


Pion, privatträdgård Närpes


Torget Närpes. Pinus mugo pumilio + Hydrangea paniculata 'grandiflora' klon Närpes

Torget Närpes. Björkspirea,dvärgbergtall, finlands vita ros. Här alltsammans med höstfärg.

Temynta passar bra i större grupper.

stor grupp i privatträdgård, bla.a gulltörel (längst fram), Vidjehortensia, klon Närpes (Hydrangea arborescens 'Sylvia'), Gullris (Solidago 'Leraft') Bergenia + Ölandstok till bakgrund

den vilda bilden kommer från plantskolans visningsplantering med bergtall, här nyplanterade. Just hos samlare och som här i visningsträdgårdar är det meningen att man ska satsa mycket tid och betrakta de enskilda växterna.

också plantskolan där vi velat visa vilka mossflox sorter det finns. visst hade det räckt med 2-3 färger om det varit privatträdgård?
 
 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar