Tre tips på klätterväxter
Som vi nämnde i gårdagens lucka kan klätterväxter bidra till att trädgården känns lummigare och mera hemrevlig.
Klätterväxten har dessutom ett väldigt brett användningsområde och passar sig i de flesta trädgårdar. De kan användas som gröna väggar om man vill skapa rum i trädgården eller om man har en ful yttervägg kan en snabbväxande klätterväxt vara ett alternativ för att snabbt dölja väggen.
Här kommer tre av våra favorit klätterväxter:
Humle – En omtyckt och klassisk klätterväxt som de senaste åren kraftigt ökat i popularitet. Humlen är en lättskött växt som vissnar ner varje höst och ger nya kraftiga skott på våren. Passar bra om man vill ha något enkelt och snabbväxande samt användbart eftersom humlens kottar kan användas som smaksättning.
Klätterhortensia – En långsamtväxande klätterväxt som även är dekorativ under vintermånaderna. Det fina med klätterhortenian är att den är självfästande vilket betyder att den bara behöver en vägg eller mur för att den ska börja växa uppåt. I juni till juli blommar den i vitt och drar dessutom till sig fjärilar och bin.
Vinranka – Hur trevligt är det inte när en växt har flera funktioner? Vinrankor kan ibland vara lite knepiga att hålla vid liv men bara man hittar rätt växtplats växer de både kraftigt och tätt. Det finns olika typer av vinrankor, vissa klarar endast av att övervintra i växthus medan andra sorter trivs bra vid en södervägg utomhus. Nyckel till att få rankorna att överleva, alltså de s.k. staketdruvorna för de är de som tål köld, är sur och bra dränerad jord, så länge roten klarar de kalla vintrarna överlever resten av växten också.
Humle är perennaväxt som startar från roten varje år. Den hinner ändå många meter på höjden och får användbara "kottar" på sensommaren. |
Det finns också en gul variant av humle, Humulus lupulus 'Aurea'. Det är en hanplanta utan kottar. |
Humle kan vara snygg på sensommaren. Här som port till trädgården. |
Klätterhortensia |
*********************Texter
till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare
Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre
redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också
vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans
bilddatabas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar