måndag 11 december 2023

Julkalender 2023 Lucka 11

Växter är inte enbart blomning

 

Utöver barrväxter finns det en hel del med snygg färg på grenar och kvistar. Här är det häckblåtryn Jörgen i förgrunden i snöfri decemberdag. Lilla bilden med snö.
 

Vid anskaffning av växter brukar man ofta tänka på hur växten ser ut under blomnings tiden, men det är lika viktigt att vara medeveten om hur växten ser ut under vintermånaderna. 

Man behöver inte bara plantera barrväxter för att hålla trädgården snygg och prydlig under vintern utan man kan också skaffa växter som t.ex. har vacker färg på stammen eller träd som har fina knoppar kvar på grenarna under vintern. 

Prydnadsgräs är en perenn som också är riktigt fin under vintern.

Rhododendron blommar vackert i juni men har kvar sina eleganta blad under vintermånaderna. 

Vissa växter behåller dessutom vackra fröställningar under vintern t.ex. hortensior och tistlar.

 

Bilder

 

Här var det inte alls svårt att hitta bilder för det finns massor att titta på och beundra både vintrar med snö och framför allt när det är snöfattiga vintrar. Här kommer ett urval. 

 

Först helt vanliga Thuja Smaragd, ger färg både vinter och sommar.

Här en kombination med blå dvärgsilvergran, Picea pungens 'Globosa', tillsammans med likaså vintergröna marktäckaren liten flocknäva, Geranium cant. 'Cambridge'.

Nu är det dock inte vinterbild, men både rödvidet och dvärgrödvide (bilden) har färg på stammarna också vintertid. Just såhär snörika tider är dock grenarna böjda till marken, men de reser sig igen bara snön börjar töa och smälta.


Rhododendron har både knoppar och blad som är gröna på vintern. Under riktigt kall köld hänger dock bladen rakt ner längs stammen för att undvika så mycket avdunstning som möjligt.

Prunus mackii, näverhägg (kallas också gulbarkig hägg), har färggrann bark som flikar sig.

De mindre uppstammade eller påympade barrväxterna ger förstås färg också vintertid. Här är det klotrunda dvärgtallen Pinus mugo Varella på stam.


Vår vanliga häckblåtry, Lonicera caerulea 'Jörgen' ger mycket färg soliga vintriga dagar, med eller utan snö. Kom bara ihåg att det är sista sommars årsväxt som har den mesta färgen och det är därför vi brukar rekommendera klippning ungefär vid påsktiden och inte i oktober.

Perenner, här Ligularia Hietala' finns det många som har vackra fröställningar. Mest effekt givetvis under vintrar med litet eller ingen snö

Knölal har knotig stam både vinter och sommar.

Alunrot finns i en uppsjö sorter. De är alla vintergröna eller ska vi säga vinterröda-oranga-eldröda....

kornell ansågs länge vara busken nr 1 när det gällde vinterfärg på stammar. Nuförtiden är det egentligen bara alaskakornellen, Cornus 'Farba' (bilden) som klarar sig helt utan sjukdomen kornellvirus (gör att kvistar svartnar mot våren särskilt under vintrar med mycket blidväder varvat med kyla). Vi har endast alaskakornellen i egen odling och ger heller ingen garanti på alla andra korneller även om vi ibland förmedlar såna från andra kollegor.

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar