torsdag 7 december 2023

Lucka 8 Julkalendern 2023

Skapa rum och tänk på solen!

Sittplats i halvskugga eller alternativt på terassen intill väggen i full sol.

 Man kan också få struktur och rumslighet i trädgården genom att skapa ”rum”. 

Här måste man fundera på vad man vill ha för former i trädgården t.ex. mjuka och organiska eller strikta och kantiga former. Ofta blir det snyggare om man håller sig till ett formspråk och gör det till ett återkommande tema genom hela tädgården. 

Rummen kan t.ex. vara en avkopplande hörna, matplats eller varför inte en grillplats som man skapar med hjälp av häckar, spaljéer, murar, krukor och annat dylikt. 

Kom ihåg att också ta vädersträcken i beaktande speciellt om du vill ha en solterass! 

 

grillplats med sittplats bakom. Lions Korsnäs byggde till Lärknäs Korsnäs.


olika plantor passande för terasser

för terass finns Coverpots (ytterkruka som håller vatten).

Fikaplats vid sommarrestaurang

Muliberget Närpes. Också i gamla tider visste man att murar var användbara. Ingen vet exakt vad det byggdes till eller när men muren har blivit använt till mycket under århundradena (bl.a humleodling).

moderna murar i mjuka former i Centrumparken Närpes

I centrumparken har man också tillfogat ett spelrum genom att vid gången avgränsa med en låg plantering av marktäckare plus ett par hösthortensia.

enkel sittplats i soligaste hörnet i trädgården. Observera de låga häckarna bakom sittgruppen. På gården finns ytterligare högre träd o planteringar som skyddar mot norr.

sittplats inomhus i växthus och dito utomhus. Planteringen är nygjord med perenner, enstaka små stmaträd, barktäckning.

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar