onsdag 13 december 2023

Julkalender 2023 Lucka 13

Tre exempel på annorlunda vintergröna växter 

Hasselört - Dvärgtallen Varella - Rhododendron Alli

 

För att trädgården ska behålla någon slags form och inte kännas så tråkig under vintern kan man satsa på lite vintergörna växter som håller både färg och form året runt. Vintergörna häckar och träd kan dessutom hjälpa med mikroklimatet i trädgården under vintern, då vinden inte lika lätt slipper in. 

Det finns flera olika sorters vintergröna växter men ibland kan det kännas lite tråkigt med de traditionella gröna barren, så i dagens lucka tänkte vi krydda till det lite med att introdusera vintergörna växter med det lilla extra!

1. Hasselört, Asarum europaeum – En vintergrön marktäckare med vackert gröna och glansiga blad. Hasselörten trivs bäst på skuggiga platser i mullrik och fuktig jord. Under maj månad kan man skymta små röda blommor som gömmer sig under bladen.

2. Dvärgbergtall Varella, Pinus mugo 'Varella' – Är en favorit här på plantskolan tack vare det runda växtsättet och det faktum att sorten inte behöver beskäras i årsskotten överhuvudtaget. De gröna långa fina täckande barren gör förstås också sitt till att den faller en i smaken. Varella växer med ett mycket runt växtsätt till ca 0,8 meter. Barren är långa och täcker bra.

3. Rhododendron `Alli`, Rhododendron x nikomontanum 'Alli' - En finsk dvärgsort som växer låg och bred. Den blir ca 1 m hög och 2,5 m bred. Blommar med ljusgula blommor i månadsskiftet maj-juni. Som alla rhododendron trivs den i skuggiga förhållande och jord med lågt pH, plantera därför i rhodojord och gödsla med rhodogödsel som ej höjer pH:t i jorden.

 

Hasselört skall helst planteras skuggigt eller halvskuggigt

Alli rhododendron har funnits några år på marknaden nu

Varella-dvärgtallen passar också utmärkt i grupp

Det här är den första Varella tallen vi sålde ungefär 2007-2008. Den tyska sorten hade då endast 10 år på nacken.

Titta noga på den gröna bollen och du ser att årsskotten håller på att kmma i en jämn spridning. Därför behöver Varellan inte klippas

och så här ser den ut mot höstkanten.

 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar