söndag 3 december 2023

Lucka 3 Julkalendern 2023

 

Hur ser omgivningen ut? Utgångsläget i trädgården spelar roll

 


Vad är möjligt och hur ser omgivningen ut? När du listat alla dina drömmar och visioner för trädgården är det dags för en reality check, vad har du för utgångsläge och hur ska du förverkliga de funktioner du vill att trädgården ska besitta. 

Utgångsläget i trädgården spelar stor roll i planeringen av trädgården eftersom det också påverkar själva verkställandet t.ex. om du har en gård med gamla träd och buskar kan det vara värt att tänka över vilka växter du vill behålla och om någon växt är så dålig att det måste tas bort. 

Kom ihåg att ett gammalt träd kan ge karaktär till en trädgård och det är nästan omöjligt att ersätta, så tänk noga innan du börja såga ner växter som inte kan köpas för pengar.

Att ta omgivningen och huset/gårdens stil i beaktande är också viktigt när man planerar trädgården. Fundera på ditt hus stilperiod och vad för växter och lösningar som skulle kunna passa. Ett gammalt hus med en modern trädgård kan ge ett råddigt och ostrukturerat intryck.

 

Mormorsväxter brukar vi kalla dem, de riktigt gamla välanvända växterna. Här är det ädelsyrenen Michel Buchner som får visa att syren är en sådan växt.


Röda vinbär tillhör dom riktigt gamla sorterna när det gäller bär. T.ex sorten Röda Holländska skall ha ett par hundra år på nacken. Nuförtiden finns det också varianter av den. Bilden t.ex är Ribes rubrum 'Rotes Wunder katri' FinE, vilken är en tysk frisk klon med helt stora bär och upprätta grenar.

Också den gamla välbekanta alprosen Rhododendron catawbiense 'Grandiflora' är en växt som gärna blir mycket gammal utan att för den skull tappa "skepnaden". Har du en sån 50 eller 100 år gammal buske så kräver den förstås ordentligt med utrymme, men den ger dig också en otrolig blomprakt.

 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar