tisdag 12 december 2023

Julkalender 2023 Lucka 12

 

Skapa en grön grund. 

Vid offentliga byggnader stannar det beträffande trädgården rätt ofta med just grunden . Här är det Andelsbanken, Närpes där det finns anlagd marktäckande idegran, Green Mountain, på norra sidan. Tips! Kunde förstås gärna kompletteras med några finska rhododendron på lågstam.

Det kan vara dyrt och tidskrävande att anlägga en helt ny trädgård därför är det bra att börja med en enkel och strukturerad grund och sedan gå vidare med specifika växter. 

Man kan börja med att fokusera på den ”gröna grunden” alltså träd, gröna marktäckare och buskar, flera av dessa får gärna också vara vintergröna. 

När man skapat grunden kan man lättare tillägga växter med olika blomningstider och färg för att skapa mera dynamik. 

 

just häckar är en sån sak vi alltid sammankopplar med grundplantering - räkna med minst 4 år innan du har häck på ca 1 meter och ett tips vi alltid poängterar för kunderna är att använda säkra alternativ. Undvik sorter som inte tål klimatet och också såna som lätt drabbas av sjukdomar.

 

Höghus och radhus satsar oftast på grundplantering och så får bostadsbolaget sedan komplettera med egna ideer.

Vintergrönt i form av vindskyddande Holmstrup tuja. Observera placeringen just vid hörnet av huset, det gör att vinden tvingas utåt.

Centrumparken i Närpes. Här är det utfyllnad med just grundplanteringar i form av parklind, Tilia vulgaris Siivonen, plus marktäckare och några buskage. Planteringen fortsätter sen med andra mera iögonfallande växter.

 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar