torsdag 14 december 2023

Julkalender 2023 Lucka 14

 

Färgkomposition i trädgården. 

 

Här går det från ljust blått till ljust grönt ja nästan gult litet beroende på årstid då också.


Färglära kanske inte alltid var det mest inspirerande på bildkonstlektionerna i ungdomen, men nu kommer äntligen dessa färdigheter till användning. Nämligen i form av färgcirkeln som kan vara till stor hjälp när du ska planera och välja växtkombinationer till din trädgård. 

Här måste vi också fundera på visionen som vi tidigare nämnde, vill vi skapa ett lugnt och stillsamt intryck eller något mera färgsprakande och ögonfallande?

De färger som ligger bredvid varandra i färgcirkeln kallas för analoga och genom att kombinera dem kan man skapa ett lungnare intryck.

De färger som ligger mitt emot varandra heter komplement färger och dessa kontrasterar varandra samt gör så att färgerna bättre lyfts fram. Genom att använda komplement färger kan man skapa ett färgstarkt och effektfullt intryck.


Man kan också skapa kontraster i trädgården genom att kombinera ljusa och mörka färger. Detta fungerar bra med de analoga färgerna om man vill skapa ett lugnt intyck utan att det blir tråkigt.

 

 

Analoga färger är de tre färger som sitter jämte varandra i färgcirkeln. Bild länkad från bildläraren.com.

 

analoga färgkombinationer i parken med gula, ljusgröna och gröna blad

 

 

Komplementfärg kan man säga är en färgs motsatsfärg. Vilka färger som är varandras motsatser är dock långt ifrån självklart. Bild från Wikipedia

 

 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar