torsdag 7 december 2023

Lucka 7 Julkalendern 2023

 

Planera och strukturera. 

 


Nu borde du ha grunden till att kunna börja planera och strukturera upp din trädgård. 

Börja med att leta fram en karta på området och rita ut trädgårdens alla delar. Det är lättast att starta med de stora dragen och sedan gå vidare med detaljerna. 

Man kan tänka att trädgården är som ett rum, det behövs golv, väggar och tak. I trädgårdssyfte är golvet gräsmattan, planteringar och olika gångar, väggarna kan vara häckar som omsluter samt andra avgränsnngar inuti trädgården och taket är höga träd som ger skugga åt trädgården. 

Fundera också på hur trädgårdens delar samspelar med varandra och rörelsemönster t.ex. hur lättast tar dig från ytterdörren till komposten eller var ska du placera kryddväxterna så de snabbt kan användas när du har grillkalas utomhus under sommaren.


Golv i en plantering. Här är det Flocknäva, Geranium maccorhizum som använts. Bakom ser man avgränsande häck och höjd i rummet är gjord med både vita och röda prydnadsäppel.

Bastant formad häck av tuja som avgränsar till det som finns innanför.

Avgränsande "Vägg" gjord av både mur och planteringar. Centrumparken i Närpes


"Golv" med gångstig och marktäckare under lindar som med tiden blir riktigt stora träd. Centrumparken i Närpes


"Golv" av den något högre marktäckande amerikanska björkspirean, Spiraea densiflora, i folkmun kallad släntspirea efter finskans namn, rinneangervo. Träden är parklind av sorten Tilia vulgaris 'Siivonen'. De blir med tiden stora träd som avgränsar väl.

 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar