måndag 18 december 2023

Julkalender 2023 Lucka 19

 

Tips på nybörjar perenner. 

 


Perenner är tacksamma fleråriga växter som man kan variera i oändlighet. För dig som vill ha en lättskött trädgård finns det många perenner som inte behöver så mycket omsorg och uthärdar det mesta.

1. Stjärnflocka

Vetenskapligt namn: Astrantia

En söt och neutral perenn som finns i flera olika färger. Stjärnflockan har ett buskigt växtsätt som ger ett minimalistiskt intryck med dess enkla stjärnformade blommor. Trivs bäst i sol eller halvskugga med näringsrik jord. Fungerar också bra som snittblomma!

2. Kantnepeta

Vetenskapligt namn: Nepeta x faassenii 'Walker's Low'

En perenn som är mycket uppskattad av fjärilar och bin. Kantnepetan har ett buskit växtsätt med blåvioletta blommor. Den trivs bäst i soliga lägen med väldrenerad och näringsrik jord.

3. Koreansk Plymspirea

Vetenskapligt namn: Aruncus aethusifolius

Den koreanska plymspirean blommar med gräddvita vackra vippor. Den har ett runt växtsätt och får en vacker färg till hösten. Perennen trivs i de flesta jordar och klarar dessutom även torrare lägen. 


Stjärnflocka, Astrantia major, bildar fina skira tuvor och blommorna passar bra till snitt.

den enskilda blomman kan man också betrakta för de kommer också lång tid efter huvudblomningen

Kantnepeta, Nepeta faassenii, används som namnet säger som kantväxt.

Sorten 'Walkers Low' är något ljusare


Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolia, har mycket höstfärg och många använder den enbart just för höstfärgens skull.

På sommaren före blomningen är den också friskt grön

...och blommar rikligt med korta skira spiror.


 

*********************

Texter till årets julkalender har skrivits av vår fleråriga sommarjobbare Julia. Texterna är skrivna i september-oktober och eventuella mindre redigeringar görs dag för dag av plantskolist Kjell Wickman, som också vartefter gör bildvalet utifrån texten och med bilder från plantskolans bilddatabas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar