onsdag 8 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 9

En päronsort bland mina bästa? Ja, sen vi planterade första päronförsöken i början av 2000-talet måste jag bara konstatera att päronet Moskovskaja under de här ca 20 åren faktiskt blivit en riktig favorit för mig.

riklig och god skörd alla år känns rätt

Moskovskaja päronet har vi skrivit om för ganska länge sen,  rättare sagt 1 december 2015. Då var plantskolans blogg rätt ny och inlägget är i stort sett direkt kopierat från våra infotavlor för butiken. 

Det står där att sorten är självpollinerande men skörden ökar med pollineringssort. Nåja det var taget från utomstående sida och nuförtiden säger vi att sorten kan få enstaka frukter ensam MEN med pollineringssort kan du räkna med minst 80-90% större skörd!

Eftersom Moskovskaja ger bra skörd i stort sett regelbundet alla år, även under kallare somrar men då blir det ingen storlek att prata om, har jag inte kunnat låta bli att då och då ta tillvara en del av skörden och har därför prövat några recept på päron. Päronmos och päronsaft fixade vi samtidigt, inlagda päron var supergott.

År 2018 konstaterade vi att Moskovskaja hade gått om alla övriga sorter i popularitet hos oss och var nu överlägset mest sålda sorten. Som extra parentes kan sägas nånstans år 2010-2012 när vi efterfrågade mera av Moskovskaja träd hos en storproducent av fruktträd sade han att Moskovskaja skall dom sluta med för när inte just nån känner igen sorten så säljs inga träd utan alla köper Pepi. Då bad jag honom att åtminstone göra 50-100 träd för vår försäljning, eftersom vi då såg en ökad efterfrågan tack vare den erfarenhet vi redan då hade. Två år senare sade samma producent att "nu är det många som vill ha Moskovskaja, vi måste öka produktionen av denna sort"! Och talar vi om nutidens pandemiår så konstaterar vi att enbart hos oss kunde vi behöva sisådär tusentalet träd, men tyvärr många vill ha dom så nu räcker dom inte till alla.

Sammantaget kan jag alltså konstatera att Moskovskaja klivit upp på min "bästa" lista tack vare att sorten är frisk, ger skörd regelbundet årligen och också svala somrar, sorten har bra härdighet och inte minst frukten smakar alldeles utmärkt, som "köftis" brukar vi säga här på Närpesdialekt.

Hur listan kommer att se ut beträffande päron om 5-10 år ska vi låta vara osagt eftersom nu prövar vi igen en hel del sorter och möjligen kan det också stämma att klimatet blir varmare så att fler sorter hinner mogna också i våra trakter.


Päron Moskovskaja var nytt i början av 2000-talet men tack vare vår provodling är sorten numera populär i både Finland och norra Sverige
riktigt helmoget i början av september 2021

med mycket sol får man en fin röd täckfärg på solsidan

storleken är det inget fel på, bara man kartgallrar har vi uppmätt 10-12 cm stora frukter

och vad gör man, här är päronsaft på gång (men samtidigt görs päronsylt/mos som är jättegott på våfflorna)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar