onsdag 8 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 8

Den bästa smaken bland körsbären i cerasus-gruppen återfinns hos sorten Lettisk låg. De här bären är i det närmaste lika söta och goda som många av bigarå-sorterna (sötkörsbären), åtminstone i min mun alltså.


Här på plantskolan jämförde vi 8 olika surkörsbärssorter sommaren 2019 och alla var ense om att just 'Lettisk låg' ligger som nr 1 beträffande smak. En annan fördel som Lettisk låg har är just det lågväxande sättet, det gör att fåglarna inte tar all skörd utan man hinner få sig en del bär även om man inte sätter nät. Att sätta fågelnät är förstås bra och också  mycket enklare när växtsättet är lågt.

Lettisk låg har vi tidigare skrivit om i ett inlägg 11 november 2019. Där konstateras t.ex att härdigheten är mycket bra ända upp i zon V (Finland, i Sverige zon VII).

Det är just den utmärkta smaken + egenskapen att sorten snabbt ger skörd som gör den till en av mina absoluta favoriter.

Kjell Wickman 

 

här är inte bären mogna men man ser att skörden blir stor

låter man bären hänga kvar tillräckligt länge blir färgen vackert mörk

i det här mognadsskedet brukar jag avnjuta bären


 ************

Den som önskar köpa 'Lettisk låg' körsbär  till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta. Plantorna är med stam och ca 150-200 cm höga, i en ålder som beräknas ge skörd inom 1-2 år. För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar