måndag 12 december 2016

Att köpa julklapp!

Att köpa julklappar och julgåvor kan vara en utmaning. Man vill ju ha en present som är omtyckt av mottagaren och gärna något som är unikt också. Och så finns ju alla de andra kraven, t.ex att det ska vara någorlunda enkelt att inhandla + att ens egen budget för julklapparna skall hålla. Här kommer några tips från plantskolan i alla fall:

Plantskolans presentkort är inte tidsbundna och det kommer alltid en växtguide med på köpet. Man bestämmer själv valören.

1. Presentkort


När det kommer till trädgårdsvänner är det ju ganska självklart att ett presentkort från plantskolan gör susen, eller hur? Också för dottern eller sonen som byggt eget och har tankar på en trädgård eller annars behöver växtlighet är plantskolans presentkort mycket välkommet. Kortet kan användas  till allt som plantskolan säljer, såsom bär- eller fruktväxter, skyddshäck, barrväxtgrupper o.s.v. Plantskolan har också en del andra trädgårdsrelaterade saker, såsom dammpumpar, bark, jord, gödsel och olika agrotextiler som t.ex. fiberduk, jordgubbsväv, skiktdukar, rotmattor m.m..

Plantskolans presentkort är  inte tidsbundna och för att mottagaren skall få nåt läsvärt sätter vi alltid med en växtguide på köpet, t.ex den svenskspråkiga Trädgårdens Perenner.

2. Häck eller andra specificerade växter

Vill du specificera din gåva/julklapp riktigt på en speciell sak som t.ex en länge omtalad häck, speciella fruktträd eller kanske en färdigt komponerad rabatt så finns också den möjligheten. Plantorna reserveras genast men hämtas från plantskolan först när planteringstiden är inne på våren.

Priset på plantor till vanliga häcksorter rör sig runt 10 € per löpmeter och då får mottagaren alltid med startgödsel på köpet. Lista på sorter finns t.ex på våra Pinterestsidor. Mät upp hur lång häcken ska vara och ta kontakt per telefon eller email! För häckar gäller just nu vinterrabatten -5%, och ytterligare -2% om man betalar genast.
Vanliga häcksorter, som t.ex häckblåtryn, kostar ca 10€/löpmeter

Färdigt komponerade rabatter eller växter till specificerade områden  bör planeras och diskuteras mera ingående, så för detta alternativ bör kontakt tas flera dar före jul annars hinner vi inte få till det som julklapp. Observera att här inräknas kostnaden för planeringen i totalsumman.

3. Växter presenterade i vår julkalender

Nu inför julen kör vi en växtjulkalender här på bloggen, etikett "Julkalender 2016". I varje lucka finns respektive växt med ett -10% erbjudande och ett större paketet med -10% och ytterligare -5% extra rabatt om man betalar genast.
I julkalenderns lucka 10 återfinns de mjöldaggsresistenta och gallkvalsterfria svarta vinbäret 'Titania'

Vill man ha ett gåvobevis till mottagaren inför julafton så sänder vi ett gratis pdf-gåvodokument per email. Du kan skriva ut dokumentet och sätta i ett kuvert. Det här alternativet är bra om du hittar en växt i kalendern som skulle passa perfekt åt mottagaren. Kanske har du funderat ut ett julrim också att skriva på kuvertet?

Också här gäller att plantorna reserveras genast (och för julgåva senast 23 dec) men hämtas från plantskolan först när planteringstiden är inne på våren.

4. Planeringsjobb


Planeringsjobb av ett visst område eller av en hel tomt kan man också ge som julklapp. 
  • På planering av hela tomter har vi 3 prisgrupper från 650€. 
  • För visst område i trädgården beräknar vi timåtgång och sätter prislappen som en  överenskommen summa utifrån detta.
  •  En rabatt med t.ex några enstaka solitärväxter  + marktäckande undervegetation beräknas till ungefär en timmes jobb ( = 52 € inkl moms). Rabattförslag där växtsortimentet blir mera omfattande tar längre tid att planera, men som sagt vi uppskattar och debiterar enligt detta.

Själva planeringsjobbet kan vi utföra när vädret så tillåter, när det gäller planering av t.ex. en hel tomt får snötäcket inte vara så djupt att det hindrar områdesbesiktningen. Vi gör heller inga "hel tomt"-planeringar mellan påsk och midsommar, så vårvintern rekommenderas. Vissa specifika mindre rabatter går alldeles utmärkt att planera utifrån fotografier av området så dessa kan göras också under vintern.

en liten planering-skiss med några få grupper och sorter görs på ca 1 timme, kostnad 52 €

4. Andra alternativ

På plantskolan säljs också det gemensamma Närpes Presentkortet men också litteratur i form av Plantskoleodlarna r.f.s växtguider. Priset på guiderna är från 6,20€/st (inneh moms 14%) och för ett paket på 4 olika guider har vi  paketpris på 17,90€ resp 24,90€. Många av guiderna finns endast på finska men den stora guiden Trädgårdens perenner finns på både svenska och finska.


växter i bild-guideserierna får man till paketpris från 4 st 17,90€. Varje guide har 36 sidor fullspäckade med växter i bild
skötselguiderna har högre utgångspris men också på dem får man paketpris, 4 st 24,90€
Trädgårdens perenner är en omfattande perennaguide. Finns på både svenska och finska. Trädgårdens perenner kostar som normalpris 8 €/st. Sidantal över 60 sidor.
I Perenner tas varje sort upp med utförlig beskrivning + bild av sorten.
På plantskolan kan du också köpa det gemensamma Närpespresentkortet och givetvis tar vi också emot sådana som betalning t.ex om man vill byta ut Närpespresentkort till ett icke tidsbundet Wiplant presentkort.
Även om det är vinter ute så finns det alltså en hel del alternativ när man vill att mottagaren ska tänka på sin trädgård. Plantskolans presentkort är kanske ändå det snabbaste, enklaste och vanligaste sättet att fixa saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar