tisdag 6 december 2016

Lucka 6, julkalendern 2016

Rubus chamaemorus 'Nyby'

Hjortron


6:e december och Finlands självständighetsdag! I dagens lucka finns inte vår nationalblomma, liljekonvaljen, men ändå en typiskt finsk växt som är guld värd.


Detta mossens guld går fakiskt att odla själv hemma i trädgården också. 'Nyby' är en självfertil inhemsk sort som bara odlingsplatsen är rätt inte kräver mycket skötsel.

Plantera i soligt läge, helst som håller vatten naturligt.Finns ingen lämplig plats får man fixa till en. Det gäller att försöka efterlikna myrar, mossar och kärr med lågt pH-värde

Enklast är att gräva en liten "damm" och kanta t.ex. med torvblock. I botten på gropen och en bit upp på sidorna läggs dammduk. Sedan fylls det på med torv eller rhododendronjord (kalkfri jord med lågt pH). Dammduken bör inte gå högre upp än att överflödigt vatten kan rinna bort så att plantorna inte står med fötterna i vatten, men rabatten bör aldrig helt torka ut!

Plantorna är annars härdiga men blommorna kan vara frostkänsliga, så ser det ut att bli nattfrost när de blommar är det bäst att täcka med väv eller liknande för att inte skörden ska utebli.
Reservera med julrabatt:

Hjortronplantor till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Nyby': -10% från normal pris 8 €
Alt. 2. 5 st 'Nyby': 36 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips: 

Hjortronsylt är gott till mycket, så också till ost. Både till en varm bondost men också på brieosten du sätter på pepparkakan. Odlar du dessa bär får du lätt lyxigaste tillbehöret till julens glöggpartyn!

Rårörd hjortronsylt:

Ca 250 g tinade hjortron eller ca 300 g färska bär
Ca 1,5 dl socker

Gör så här:

  • Varva bär och socker i en skål och blanda om. Har bären varit frysta räcker det om du låter det stå en stund tills sockret smällt, är bären färska kan du få röra lite mer. 
  • När sockret smällt bör du röra om några gånger till. 
  • Servera direkt eller fyll på kalla, väl rengjorda burkar.
Bondost med bärtry och hjortronsylt
Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om Blå och vita syrener, lagom till självstängighetsdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar