torsdag 1 december 2016

Lucka 1, julkalendern 2016

Häng med i årets julkalender från plantskolan! Här berättar vi om olika växter som vi tycker är extra bra, och dessutom kommer du få massor av fina jultips på hur just dessa växter bäst kan användas nu i jultid.
Vi bjuder på mängder av recept, DIY-idéer och julklappstips. Dessutom ger vi en fin julrabatt på varje växt, bara att beställa nu, antingen till dig själv eller som julklapp till någon annan, och växterna hämtar du ut när det är planteringsdags i vår.


Pyrus 'Pepi'

Päron


I första luckan hittar vi päronet 'Pepi'


Pepi är en estnisk sort med medelstora, gula frukter. Smaken är saftig och god och päronen mognar tidigt, redan i september. Pepi bär tidigt frukt och är självpollinerande, skörden blir dock alltid bättre om man även planterar en annan pollinerande sort i närheten. Härdighet i Finland till zon III.

Reservera med julrabatt:

Ett päronträd till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Pepi': -10% från normal pris 42 €
Alt. 2. 1 st 'Pepi' + 1 st valfritt päronträd (ej familjeträd): 75,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  


Jultips!

Inlagda päron är gott till t.ex. vaniljglass. Med ingefära, saffran eller kanel känns det extra juligt. Recept hittar ni t.ex. här: Inlagda päron med saffran och vanilj

Päronlikör är också enkelt att göra själv och fungerar utmärkt som gå-bort-present. 

Gör så här:
 • Fyll en väl rengjord burk med päron (hela eller i bitar) och eventuella valfria kryddor. 
 • Fyll upp med konjak eller vodka. 
 • Låt stå några veckor och sila sedan bort frukten. 
 • Söta eventuellt med sirap.

Päron- och plommonlikör på gång.
Det fungerar såklart lika bra att använda ett annat päron än 'Pepi' också. Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om päronet 'Moskovskaja'.

2 kommentarer:

 1. Jättefin idé att ha en växt-julkalender! Bra tips! :)
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Tack! Själv får jag förstås i min tur tacka Emelie här på plantskolan för det är hon som gör merparten av kalendern i år. Bl.a de små "jultipsen" är en ny grej som folk verkar gilla högt.

   Radera