lördag 24 december 2016

Lucka 24, julkalendern 2016

Rubus idaeus 'Mormorshallon'.

Trädgårdshallon.


Så var dopparedagen här, och i den sista luckan på plantskolans julkalender hittar vi en nyhet inför nästa vår!


Mormorshallon är en mycket gammal sort från Sverige. Plantan har ett kraftigt växtsätt med många raka skott som blir ca 1,8 m höga. De runda, stora och söta bären mognar i juli och ger lång skördeperiod. Utmärkt till att äta direkt av plantan, till desserter och till saft och sylt. På plantskolan hade vi mormorshallon för första gången sommaren 2016 och vi tyckte dom var jättegoda.

Planteras soligt. Mormorshallon hör till gruppen trädgårdshallon d.v.s. de skott som burit skörd bör klippas bort efter skörd och dom nya skotten ger skörd följande år.

Mormorshallonen är bara en av nyheterna som finns för inkommande säsong. Vill du läsa om fler så finns dom listade på vår Pinteresttavla med nyheter för 2017. Just nu finns 24 st nyheter i bild och flera är på kommande under vårvintern. Följ oss gärna på Pinterest så ser du vilka nyheter som kommer till samtidigt som du lätt kan inspireras också från de andra växttavlorna.

Reservera med julrabatt:

Vill du ha egna Mormorshallon? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan gå genom kalendern nu och sända in alla du vill ha på en gång. Senaste reservationsdagen för att få vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet var dock senast den 23 december, men växterna kan som sagt beställas fram till nyår. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Mormorshallon': -10% från normal pris 12 € (2L kruka)
Alt. 2. 3 st 'Mormorshallon': 31,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:


Använd bären till saft, sylt, bakverk, dekoration m.m. Godaste julgodiset gör du med hallon, lakrits och choklad.

Lakrits och Hallon Fudge:

Ingredienser:
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
50 g smör
100 g vit choklad
Turkisk peppar
1 dl torkade hallon

Gör så här:
  • Koka upp grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull och rör tills sockret smält. 
  • Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 122°.
  • Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. 
  • Skär smöret i tärningar och hacka chokladen. Rör ner i smeten och rör tills det smält. 
  • Mortla karamellerna och blanda ner i smeten tillsammans med hallonen. 
  • Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Låt svalna. 
  • Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. 
  • Förvara svalt.
Här hittar ni också recept på chokladtryfflar med hallon.

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om olika finska azaleor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar